Åpen for alle - alltid

Blodprøve kan erstatte fostervannsprøve

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske forskere har lykkes med å isolere fosterceller fra gravide kvinners blod. Det kan bety farvel til fostervannsprøver, som innebærer risiko for ufrivillig abort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fostervannsprøve

En prøve fra fostervannet kan avklare om fosteret har kromosomfeil og visse andre medfødte sykdommer.

Fostervannsprøven gjøres etter at 15. svangerskapsuke er over.

Abortrisiko

Den gjennomsnittlige abortrisikoen for kvinner som har kommet såpass langt i svangerskapet ligger fra før på i underkant av 1 prosent. Ved å ta fostervannsprøve stiger risikoen for abort forbigående med mellom 0,5 og 1 prosent. Abortrisikoen synker så gradvis, i løpet av en uke, tilbake til utgangsrisikoen.

Aborter som inntreffer som direkte følge av fostervannsprøve, vil komme i løpet av 3-4 dager etter fostervannsprøven.

Kilde: Lommelegen.no

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

Millioner av gravide kvinner verden over får hvert år stukket en kanyle i magen og testet fostervann eller morkake for kromosomfeil, kjente arvelige sykdommer og misdannelser. Omlag én av hundre kvinner aborterer ufrivillig som følge av denne undersøkelsen. I løpet av få år kan dette høre fortiden til, melder Jyllands-Posten.

Danske forskere har som de første i verden lykkes med å isolere fosterceller i blodprøver fra gravide. Det baner vei for å avløse dagens risikable metoder med en enkel blodprøve.

- Man har drømt om dette i 30 år. Det er et viktig forskningsresultat, som betyr at man risikofritt kan undersøke fostre for de vanligste medfødte misdannelser, sier Steen Kølvraa, professor ved Vejle sykehus, som ledet prosjektet.

- Alle kvinner er nervøse for å få et barn som er sykt eller misdannet, og alle kvinner frykter at nålen som stikkes inn der fosteret er, utløser en abort. Både praktisk og psykologisk har dette en stor gevinst, legger Kølvraa til.

Forskere har lenge vært klar over at gravide kvinners blod også inneholder celler fra fosteret. Men det er først nå de har lykkes med å finne og isolere fostercellene i blodprøver.