Skal redusere rømming av oppdrettsfisk

Skal redusere rømming av oppdrettsfisk
Skal redusere rømming av oppdrettsfisk

I fjor rømte det 1,2 millioner fisk fra norsk oppdrettsanlegg. Det vil næringen nå ha en slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond har gitt SINTEF 2,2 millioner kroner. SINTEF skal komme tilbake med tiltak som gjør at færre fisk rømmer fra norske oppdrettsanlegg.

- Målet med prosjektet er å komme opp med ny teknologi som skal forhindre rømming av oppdrettsfisk, sier Østen Jensen, forsker ved SINTEF Fiskeri og havbruk til ABC Nyheter.

Prosjektet baserer seg på et tidligere prosjekt (PDF), hvor de så på årsaken til en del fiskerømminger.

- Vi undersøkte åtte oppdrettsanlegg i Nord Norge som hadde røminger i løpet av to uværsperioder, sier Jensen, og legger til at de fant en del fellesnevnere ved rømmingene, som de nå ønsker å arbeide videre med.

Ifølge Jensen skal prosjektet være ferdig i løpet av 2007, eller i begynnelsen av 2008.

1,2 millioner rømminger

Ifølge tall fra Fiskeridirektoratet rømte nærmere 1,2 millioner fisk fra norske oppdrettsanlegg i 2006. Fiskeri- og kystdepartementet har slått fast at rømning er oppdrettsnæringens største miljøproblem, og at noe må gjøres.

Ifølge Aftenposten, sier Økokrims biolog og spesialetterforsker Antonio Poleo, at mer laks rømmer hvert år enn det samlede innsig av vill laks som kommer til kysten for å gyte.

- Fiskeridirektoratet har en målsetting om nullrømming. Sånn sett så er dette prosjektet en del av det, forteller SINTEF-forskeren.

Fagsjef for FoU i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) mener at målsettingen om nullrømming urealistisk.

- Men vi kan redusere det ganske kraftig, og jeg tror at prosjektet kan føre til en halvering av rømmingene sammenlignet med i fjor, sier han.

Store konsekvenser for oppdrettere

Maroni tør ikke si hvor mye rømmingene kostet oppdrettsnæringen i fjor.

- Jeg tror ikke noen har regnet seriøst på dette sier han, og legger til at oppdrettsnæringen er så stor at rømmingene ikke betyr stort for næringen som helhet.

- Men for den enkelte oppdretter har det stor betydning, sier han.

Personvernpolicy