17-åring utfordrer abortlover

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 17 år gammel jente utfordrer de strenge abortlovene i Irland, etter at hun ble nektet å reise til Storbritannia for å ta abort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irsk høyesterett skal denne uken behandle en sak som utfordrer republikkens strenge abortlovgivning, melder BBC.

En 17 år gammel jente søkte om abort da hun fikk vite at hennes fire måneder gamle foster ikke vil overleve fødselen. Helsevesenet besluttet at hun ikke fikk reise for å ta abort.

I rettsaken som finner sted på orsdag, vil advokater som representerer staten, argumentere for at helsevesenet (HSE) ikke har rett til å ta en slik avgjørelse.

Abort ulovlig

Abort er ulovlig i Irland, som sammen med Malta og Polen har de strengeste abortlovene blant de 27 EU-landene. Irske kvinner bare lov til å reise for å få en abort utført dersom deres deres liv er i fare, eller om de er suicidale.

I innledningen til saken fikk retten høre at 17-åringen ikke er suicidal, dermed trengs en ny kjennelse for at hun skal få innvilget abort. Retten har uttalt at saken skal behandles hurtig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6.000 aborter hvert år

Irland har hatt fem avstemninger om abortlovgivningen de siste 20 årene. I den siste bestemte man at suicidale fortsatt skulle få innvilget abort, et «smutthull» regjeringen og Den katolske kirke ønsket å fjerne.

Mer enn 6.000 irske kvinner reiser til Storbritannia for å ta abort hvert år.

Les også:

Portugal legaliserer abort

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Kilder: BBC og Wikipedia