2000 terrormistenkte

2000 terrormistenkte
2000 terrormistenkte

Storbritannia overvåker 2000 terrormistenkte på britisk jord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massiv overvåkning
Britisk sikkerhetstjeneste overvåker mer enn 2000 personer mistenkt for å være terrorister. Foto: Scanpix.

Antallet baserer seg på de som blir overvåket av den britiske sikkerhetstjenesten MI5. Antallet som er offer for en slik overvåkning har vokst med cirka 25 prosent de siste seks månedene.

Støtter Al-Qaida

De 2000 personene er mistenkt for aktivt å støtte Al-Qaida. Noen av dem er mistenkt for å ha direkte forbindelse med Al-Qaida i Pakistan.
Den siste terrorsaken, der aktivister planla å lage en bombe av kunstgjødsel, har igjen satt fokus på forbindelsene til Pakistan. Mer enn 400.000 briter reiser hvert år til Pakistan på familiebesøk.
Det store antallet gjør det helt umulig for pakistansk etterretning å holde oversikt over hva alle besøkende faktisk gjør i Pakistan, og det gjør det lett for jihadister å reise til treningsleirer i fjellområdene, hvor de får opplæring fra veteraner i Al-Qaida.
Det var slik London-bomberne fikk sin opplæring.

- Gjør oss sårbare

Peter Neumann, som arbeider ved Defence Studies centre ved Kings College sier det er spesielt den pakistanske forbindelsen som er interessant.
- Jeg tror dette er den klareste forbindelsen vi står overfor nå. Ikke minst på grunn av den historiske forbindelsen mellom Pakistan og Storbritannia, og det er det som gjør oss spesielt sårbare, sier han til BBC News.
Al-Qaida står fortsatt veldig sterkt i visse deler av Pakistan. Kjerneområdet er rundt Waziristan - på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Taliban bruker internett

Det er herfra mistenkte terrorister flyr fra når de skal til England. Samtidig flyr nye rekrutter motsatt vei. Britiske spesialister er sikre på at Al-Qaida fortsatt planlegger operasjoner i vesten. Nettsteder er bindeleddet mellom jihadister og støttespillere til Al-Qaida verden over. Til og med Taliban har nå begynt å bruke internett aktivt.
Alt dette gjør at det er stor grobunn for rekrutter i Storbritannia, og man antar at antallet mistenkte terrorister vil stige ytterligere i tiden som kommer.

Personvernpolicy