Demokratiet vinner i Tyrkia

Ny lov kan gi direktevalg på tyrkisk president, og da vinner demokratiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sittende AK partiets presidentkandidat Abdullah Gül trekker ikke sitt kandidatur tross omfattende demonstrasjoner og trusler om militærkupp. Nå kan det gå mot direktevalg av presidenten i fremskyndet dobeltvalg. Foto: REUTERS/Umit BektasDet sittende AK partiets presidentkandidat Abdullah Gül trekker ikke sitt kandidatur tross omfattende demonstrasjoner og trusler om militærkupp. Nå kan det gå mot direktevalg av presidenten i fremskyndet dobeltvalg. Foto: REUTERS/Umit Bektas

Etter at høyesterett i Tyrkia tirsdag annullerte parlamentets valg av president går det mot fremskyndet valg i Tyrkia. Samtidig forventes det en grunnlovsendring som vil føre til direkte valg av presidenten. Etter frykt for et islamistisk presidentskap og trusler om militærkupp mener mange nå at Tyrkia paradoksalt nok vil kunne komme ut av krisen med et styrket demokrati.

Politisk beslutning i høyesterett

Høyesterett i Tyrkia kansellerte i går første runde av parlamentets presidentvalg. Med dette er det lite sannsynlig at parlamentet vil kunne bli enige om en presidentkandidat, og parlamentet vil bli oppløst. Dermed vil det gå mot tidlig valg i Tyrkia.

Retten dømte med 9 av 11 stemmer for opposisjonspartiet CHPs krav om at fredagens valg av president var i strid med grunnloven og måtte bli kjent ugyldig grunnet manglende deltagelse.

Justisminister Cemil Çiçek fortalte ifølge Zaman at regjeringen ville respektere beslutningen, men at beslutningen nok ville bli kritisert i juridiske sirkler.

Rettens beslutning tilbyr en vei ut av den fastlåste situasjonen som førte til omfattende demonstrasjoner i Ankara og Istanbul, og til at militæret publiserte et skriv som av mange ble tolket som en klar trussel om kupp i det tilfelle det sittende AK partiet skulle velge en presidentkandidat fra sine egne rekker.

Foreslår politisk reform

Umiddelbart etter rettens beslutning uttalte Tyrkias statsminister Recep Tayip Erdogan ifølge nyhetsbyrået Turkish Press at hans parti vil stille seg bak et forslag om grunnlovsendring som vil gi direkte presidentvalg med mindre parlamentet finner en løsning.

- Vi vil vente og se resultatet av den nye runden i parlamentet. Vi mener det beste er å høre folkets røst også i denne saken, sa han.

Dette vil føre til dobbeltvalg i Tyrkia, med vanlig valg og presidentvalg parallelt.

- Folket vil da stemme samtidig i fremskyndet valg og i direkte presidentvalg, forklarte utdanningsminister Huseyin Celik ifølge Turkish Press.

Statsminister Erdogan vil allerede i dag gå til konkrete skritt for å igangsette en fremskyndelse av valget.

- Vi vil umiddelbart be parlamentet om å godkjenne et fremskyndet valg, sa han. 24. juni eller 1. juli er akseptable datoer for oss, dette er de tidligste datoer et valg kan avholdes på.

Kommentatorer, media og ikke-statlige organisasjoner mener ifølge nyhetsbyrået Turkish Press at et tidlig valg er den beste veien fremover både for det sittende AK partiet, som vil redde ansikt, og for Tyrkia som nasjon. Dette ikke minst fordi faren for en konfrontasjon mellom den sittende regjeringen og militæret unngås.

Forslaget styrker demokratiet

Etter frykt for islamistisk presidentskap og militærkupp ser det nå paradoksalt nok ut til at Tyrkias demokrati kan komme styrket ut av krisen.

Tyrkias lire styrket seg ifølge dagsavisen Zaman etter nyheten om Erdogans intensjoner om fremskyndet valg.

Sjefsøkonom Saruhan Dogan i Tyrkiske Finansbank uttalte ifølge Turkish Press at nyheten om fremskyndet valg ble sett som ”livreddende” av investorer, men at investorer fryktet politisk ustabilitet i sammenheng med valget etter 5 stabile år under AK partiets styre.

Allerede mandag skrev redaktør Yusuf Kanli i Turkish Daily News i en kommentar at Tyrkias demokrati kunne bli vinneren i den spente situasjonen.

- Hvis AKP går til samtidig parlamentsvalg og presidentvalg vil det hjelpe Tyrkia å drive frem en æra av styrket demokrati, mens det samtidig vil dra fordel av sin posisjon og støtte i folket. Det vil bety en ny begynnelse for Tyrkia, skrev han.

Personvernpolicy