Watergate-journalist vil avsløre Hillary

Watergate-journalist vil avsløre Hillary
Watergate-journalist vil avsløre Hillary

Watergate-journalisten Carl Bernstein skriver igjen. Da han skrev om Nixon, måtte han gå av som president. Denne gangen skriver han om Hillary Clinton, kommenterer ABC Nyheters Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Reuters/Scanpix

En av forfatterene bak boken som i sin tid felte president Nixon, skal nå skrive bok om presidentkandidat Hillary Clinton. Forlaget hevder boken inneholder viktige avsløringer om Clinton-paret.

Auduns aktuelle:

Audun Tjomsland skal kommentere fra den amerikanske valgkampen for ABC Nyheter. Han har fulgt amerikansk politikk for norske medier i en årrekke, blant annet som korrespondent for NRK i New York.


Vår dekning kommer til å ta for seg kandidatene og sakene, stemningene, meningsmålingene og resultatene. Og vi skal drive litt folkeopplysning om hvordan prosessen er organisert og hvordan denne delen av det amerikanske demokratiet fungerer. Litt historikk skal vi se på for å sette dagens valgkamp inn en sammenheng, pluss noen personlige opplevelser og minner gjennom mange år som reporter i USA.

Les også:

Blir Al Gore likevel presidentkandidat?

Det konservative USA leter etter fanebærer

Dystre dager for presidentens menn

California kupper valgprosessen

Bush, Clinton, Bush - og så Clinton igjen?

En valgkamp for dem med rike venner

Rotteracet langs veien til Det hvite hus


Bernsteins nye bok handler om demokratenes ledende presidentkandidat Hillary Clinton, og den kan inneholde like mye sprengstoff som da han skrev om Richard Nixon.

London-avisen Sunday Times skriver at Bernsteins bok «A Woman in Charge» ødelegger den PR-fronten som Hillary har skapt om seg selv i valgkampen. Bernstein trekker konklusjoner som er i strid med det Hillary Clinton tidligere har sagt og skrevet, sier bokens utgiver, Random House. Boken skal være klar til utgivelse den 19. juni i år, og forsalget er allerede i full gang fra forlagets side.

De legendariske Watergate-journalistene i Washington Post, Bob Woodward og Carl Bernstein rullet opp forholdene rundt innbruddet i demokratens kampanjekontor i Watergate-bygningen i Watergate i mai/juni 1972 og forsøkene på å dekke over til skandalen, førte det til at Richard Nixon måtte trekke seg som president i 1974. De skrev bok om det i ettertid, «All the Presidents Men», som ble filmatisert i 1976, med Robert Redford som Bob Woodward og Dustin Hoffman som Carl Bernstein.

Senere har Bob Woodward skrevet en rekke avslørende bøker om forhold i Det hvite hus og i Washington for øvrig, mens Carl Bernstein har vært mer taus. Men nå har Bernstein skrevet ferdig en bok om Hillary Clinton. Den kan ha betydelig politisk sprengkraft i en spennende valgkamp hvor Hillary Clintons ledelse viser seg å være skjørere enn antatt.

Avslørende

Ifølge forlaget gir Bernstein oss en «detaljert, gjennomarbeidet, omfattende og avslørende beskrivelse av denne sammensatte person og politiske stjerneskudd som allerede har satt sitt preg på en presidentperiode, og meget godt selv kan bli den som får ansvaret den neste».

Innholdet i Bernsteins bok er ikke kjent. Men det er ventet at den vil avsløre at noen av de påstander og opplysninger som Hillary og Bill Clinton opp igjennom årene har gitt om sine egne gjerninger og bragder, vil vise seg ikke å være sanne. Disse to har i så mange år levd under offentlighets sterke søkelys, at det han være vanskelig å holde sannheten skjult. En tidligere sponsor og samarbeidspartner av Hillary og Bill Clinton, David Geffen, sa tidligere at «Clinton-paret lyver med slik letthet at det begynner å bli et problem».

Sunday Times siterer også en forfatter som kjenner Hillary godt, som sier at enhver som vil se med «åpne øyne» på Hillary Clinton, vi støte på historier som viser seg ikke å være sanne.

Blairs arkiv

Carl Bernstein har gjennomgått alle brev og notater utarbeidet av en av familiens aller nærmeste venner og medarbeidere, Diane Blair. Hun var spesielt sentral i gjennomføringen av valgkampen i 1992. Noen år senere ble hun rammet av lungekreft og overlot hele sitt arkiv til Arkansas-universitetet. Blair døde i 2001. Arkivet hennes er ennå ikke tilgjengelig for publikum.

I tillegg til Blair-arkivet har Bernstein de siste åtte årene gjennomgått alt som har vært skrevet av og om ekteparet Clinton, og han har gjennomført omfattende intervjuer med 200 personer som kjente Clinton-familien eller deres politiske virksomhet. Han har sørget for å finne fram til både venner og uvenner av familien.

Bernstein beskriver hvordan Hillary og Bill møtte hverandre på Yale Law School, og hvorfor Hillary ga avkall på sine egne drømmer og ambisjoner om å gjøre karrierere i New York eller Washington, og i stedet følger Bill til Arkansas. Ifølge forlaget forteller han i hvilken grad Hillary øvet innflytelse på regjeringen Clintons politikk. Han beskriver hennes sterke sider og avslører hennes svakheter. Særlig avdekker han hennes mistenksomhet og dårlige håndtering av pressen. Hun lærte seg heller aldri til å møte opposisjonen, noe som har skapt vanskeligheter for henne i Senatet.

Lewinsky-affæren

I det følelsesmessige og politiske kaos som oppsto under Lewinsky-affæren, valgte Hillary å bli stående ved sin mans side. Hun opplevde en bølge av sympati for dette, ikke minst blant de mer konservative amerikanerne som tidligere hadde vært kjølige overfor henne. Dette hjalp henne til seier i valget om en plass i senatet fra New York. I 2008 er det Hillarys tur, nå med hennes mann som en aktiv støttespiller.

Med de ressursene Carl Bernstein og Random House har lagt ned i arbeidet med denne boka, må det være grunn til å tro at den vil inneholde nyheter. Kanskje er ikke hele sannheten kommet fram om Bills forhold til nattklubbsangerinnen Gennifer Flowers fra Little Rock i 1970-årene. Men sannsynligvis er det mer politiske saker Carl Bernstein trekker fram.

Som kjent, er Hillary Clinton nå den mest sannsynlige presidentkandidaten for det demokratiske parti ved valget i 2008. I folkemeningen synes imidlertid hennes sterkeste motkandidat Barack Obama å gjøre framskritt på Hillarys bekostning, og akkurat nå (månedsskiftet april/mail) viser meningsmålinger for første gang at en annen enn Hillary Clinton ligger best an.

«Dødt løp» med Obama

Rasmussen Reports er en anerkjent publikasjon som gjennomfører regelmessige telefonintervjuer med velgere over hele landet. Den 30. april viste disse intervjuene at 32 prosent av de spurte ville stemme på Obama mens 30 prosent ville stemme på Clinton. Instituttet bak publikasjonen mener at forskjellen er «uten betydning» for Hillary Clinton, men tendensen er likevel klart på gang i Obamas favør.

Samtidig har Obama hatt en overraskende suksess med å samle midler til sin valgkamp, slik at han kanskje ikke lenger vil få sitt antatte handicap når primærvalgene i California og andre store delstater er flyttet fram til månedsskiftet januar og februar. Så tidlig i valgkampen kan bare de rikeste kampanjene regne med å pøse inn ressurser.

Carl Bernstein har vært med på å avsløre presidenter tidligere, og det er ikke usannsynlig at han nå vil komme med avsløringer om en tidligere president og hans hustru.

Det vil være trist for presidentkandidat Hillary Clinton men interessant for oss andre.

Personvernpolicy