Israelsk rapport: - Libanon-krigen var forhastet

Israelsk rapport: - Libanon-krigen var forhastet
Israelsk rapport: - Libanon-krigen var forhastet

Statsminister Ehud Olmert hadde ansvaret for at Israel gikk til krig mot Hizbollah i Libanon uten at det var satt klare mål for hva man ønsket å oppnå, ifølge en israelsk granskningskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Reuters/Scanpix
Tidligere høyesterettsdommer Eliyahu Winograd var med i granskningskomiteen som i dag kom la fram sin rapport om krigen mot Libanon.

Jerusalem (NTB-AP-AFP): Den regjeringsoppnevnte komiteen konkluderer med at Olmert gikk til krig uten en ordentlig plan.

Også forsvarsminister Amir Peretz får kraftig kritikk i rapporten som ble lagt fram mandag. Han var ikke klar over hvilken tilstand hæren var i, selv om han burde ha vært det, heter det i rapporten som ble presentert på en pressekonferanse i Jerusalem mandag.

Forsvarssjef Dan Halutz får samtidig kritikk for å ha handlet «impulsivt» og for å ha gitt inntrykk av at hæren var mer forberedt på krig enn den var.

Like før pressekonferansen ble rapporten overlevert Olmert på hans kontor. Han lovet da å rette opp feil som var begått under krigen:

- Vi skal studere rapporten og straks forsøke å lære den leksen vi må og rette opp alle feilene, sa Olmert til komitémedlemmene.

Olmert nekter å gå

I en TV-overført tale noen timer etter at han mottok rapporten, sier Olmert at han ikke vil gå av:

- Det ville ikke være riktig å gå av, og jeg har ingen intensjon om å gå av, sa Olmert. I stedet vil han arbeide for å gjennomføre rapportens konklusjoner, og vil sammenkalle regjeringen onsdag for å begynne arbeidet.

- Dette er en alvorlig og vanskelig rapport, sa Olmert, som innrømmer at det ble gjort feil.

Noen titalls demonstranter samlet seg utenfor Olmerts kontor mandag kveld og krevde at både Olmert og forsvarsminister Peretz må gå av. Yossi Beilin, lederen for opposisjonspartiet Meretz, var blant demonstrantene. (©NTB)

Personvernpolicy