Skal skrive bok om gullrushet:

Toril Brekke på rundreise i USA

Toril Brekke følgjer i gullgravarane sine fotspor for å gjere research til den neste romanen i serien om dei første norske utvandrarane til Amerika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toril Brekke er for tida på rundreise langs vestkysten i USA for å drive research til den neste boka i serien om dei norske utvandrarane. (Foto: Bjørn Sigurdsøn)Toril Brekke er for tida på rundreise langs vestkysten i USA for å drive research til den neste boka i serien om dei norske utvandrarane. (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

Ei amerikansk lokalavis synest det er stas at den norske forfattaren Toril Brekke vitjar småbyen North Platte i Nebraska og deltar på deira årlege festival «County Bluegrass Show».

Trilogi om norske utvandrarar

Toril Brekke er i USA for å drive research til si neste bok i serien om dei første norske utvandrarane, som dro til Amerika tidleg på 1800-talet. Første bindet, «Drømmen om Amerika», kom i fjor og fekk gode kritikkar i norsk presse.

- Vi følgjer gullgravarane si rute frå 1849, fortel Toril Brekke til avisa, som karakteriserer Brekke som ei av Noregs bestseljande forfattarar.

Når forfattaren kjem attende til Noreg skal ho ta fatt på skrivinga av boka, som skal handle om gullrushet på midten av 1800-talet. Ein periode då lukkejegarar reiste vestover i hopetal på jakt etter gull.

Norske forfedre

Brekke gjorde to Amerika-reiser i 2005 for å gjere undersøkjingar til den første boka. Denne gongen har ho med seg Aschehougs forlagsredaktør Trygve Åslund, journalist Anne Brit Forsbakk og sonen Lars, som lagar ein dokumentarfilm om turen. Ifølgje Åslund er det sannsynleg at North Platte vil bli ein del av historia, sidan det er ein sentral del av gullgravaranes «route west».

Følgjet starta rundreisa i Chicago og har så langt vore innom Wisconsin, Iowa, Minnesota, Sør-Dakota og Nord-Dakota. Dei fann blant anna ut at byen Grand Forks i Nord-Dakota var sterkt prega av norske anar:

- 80 prosent av elevane på byens high school vil svare at dei har norske forfedre, om du spør dei, fortel Åslund til The North Platte Telegraph.

Frå North Platte reiste gruppa vidare til Wyoming laurdag. Men før dei dro, ville dei få med seg byens bluegrass-festival.

Ifølgje Åslund passar festivalen fint inn i reisa deira, sidan roots-musikken er ein del av dei historiske røtene til dei norske immigrantane. Toril Brekke nemner Down on the farm-festivalen i heimbyen Halden, noko som får den amerikanske avisa til å konkludere med at «bluegrass-musikk ein favoritt i Noreg også i dag».

Personvernpolicy