KrFs nye nestleder

KrFs nye nestleder
KrFs nye nestleder

25 år gamle Inger Lise Hansen ble lørdag valgt som første nestleder i Kristelig Folkeparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:

KrFs nye nestleder Inger Lise Hansen fotografert ved åpningen av KrFs landsmøte i Molde fredag. Foto Jeff Gilbert / SCANPIX

Molde (NTB-Kjell Herskedal): - Hun slo meg med to år, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Bondevik var selv 27 år gammel da han ble valgt som nestleder i partiet. Han er også til stede på landsmøtet i Molde, og synes valget av Inger Lise Hansen er spennende.

Ny Valgerd?

Hovedpersonen selv var ettertraktet blant pressefolkene på landsmøtet lørdag, og så ut til å trives godt i blitzregnet. Hun sier selv at hun er glad for tilliten partiet har gitt henne, og at hun føler god støtte.

Noen ambisjoner om å gå i fotsporene til Kjell Magne Bondevik eller Valgerd Svarstad Haugland har hun foreløpig ikke.

- Jeg synes det var en stor nok tillitserklæring å bli valgt til nestleder i partiet. Så får jeg forsøke å leve opp til forventningene, sier hun.

Et ungt perspektiv på ting, å være nær skolesituasjonen, mener hun kan være bra i forhold til unge velgergrupper. Dessuten mener hun partiet trenger folk med ulike meninger på enkelte områder.

Avholdskvinne

Inger Lise Hansen omtales som liberal i partiet. Blant annet skal hun ha et mindre konservativt syn på homofilt samliv enn de fleste av sine partifeller. Dette vil hun ikke utbrodere overfor NTB, men sier at hun følger partiets linje når det gjelder homofil adopsjon.

- Jeg tror homofile kan være gode omsorgspersoner, like gode som alle andre. Samtidig tror jeg at et barn trenger både en mor og en far, sier Inger Lise Hansen.

Et glass rødvin til maten burde inngå i den liberale folden, men unge Hansen er totalavholdende. I EU-spørsmålet har hun et klart ja-standpunkt, og i stat-kirkespørsmålet er holdningen like klar:

- Vi trenger en kirke som styrer seg selv. Derfor trenger vi også en endring for dagens statskirke.

Ikke frikjøp

Hun er villig til å gå langt i miljøpolitikken, og i likhet med partileder Dagfinn Høybråten sier hun at Norge ikke kan kjøpe seg fri fra sine klimaforpliktelser i samme grad som statsminister Jens Stoltenberg legger opp til.

Det betyr at vi må belage oss på å gjøre store endringer i våre transport- og energi (u) vaner, dersom Inger Lise Hansen får gjennomslag for sitt syn.

Hun vil elektrifisere hele sokkelen. Hun mener at energi produsert av vind, biobrensel og sol må komme i tillegg til den vannkraften vi har. Hun åpner for vindkraftverk i havet og langs kysten, men sier samtidig at det ikke nødvendigvis betyr at vi bør bygge vindmøller overalt i kystlandskapet vårt. (©NTB)

Personvernpolicy