Tre dømt for politisk spionasje i Sverige

Tre dømt for politisk spionasje i Sverige
Tre dømt for politisk spionasje i Sverige

Tre personer er kjent skyldig i Folkpartiets datainnbrudd hos Socialdemokraterna. Saken var den største politiske skandalen under fjorårets valgkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Per Jodenius (midt i bildet) og Johan Jakobsson sammen med sine advokater i Stockholms tingrett tirsdag. De to var blant de seks som sto tiltalt for å ha kjent til at Folkpartiets ungdomsparti spionerte på Socialdemokraterna under den svenske valgkampen i fjor. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

Stockholm (NTB-TT): Det er satt foreløpig punktum for en av Sveriges største politiske skandaler de siste årene. Tre personer er kjent skyldig i Folkpartiets datainnbrudd hos Socialdemokraterna.

I alt var seks personer tiltalt for datainnbruddet før riksdagsvalget i fjor høst, deriblant Folkpartiets tidligere partisekretær Johan Jakobsson og partiets pressesjef Niki Westerberg. Begge ble frikjent av tingretten i Stockholm fredag.

Måtte gå av

Jakobsson måtte gå av som partisekretær da det ble kjent at han hadde visst om den ulovlige datasnokingen i flere måneder. Nå sier han at han føler seg renvasket.

- Dette har vært en trist sak for alle involverte. Nå som dommen er klar, kan vi gå videre. Også jeg personlig kan legge dette bak meg nå som jeg er frikjent og renvasket, skriver Jakobsson i en uttalelse.

Den tidligere pressesekretæren i Folkpartiets ungdomsorganisasjon (LUF) Per Jodenius ble kjent skyldig og dømt til dagbøter på til sammen 3.600 kroner. Også en tidligere journalist i Expressen, Niklas Svensson, ble dømt til å betale dagbøter - i alt 40 på 200 kroner hver.

Partileder trekker seg

Den tredje tiltalte som ble kjent skyldig, var Niklas Sörman, som arbeidet for Socialdemokraternas ungdomsorganisasjon (SSU). Også han må betale dagbøter. En sjette tiltalt, Nicklas Lagerlöf som har hatt lederverv i LUF, ble frikjent.

- Det vi kan konstatere etter rettssaken, er at det ikke er kommet fram noe avgjørende nytt. Men det er selvsagt en lettelse for dem som er frifunnet, sier nåværende partisekretær Erik Ullenhag om dommen.

Folkpartiets leder Lars Leijonborg varslet tidligere i april at han trekker seg etter å ha måttet tåle krass kritikk både for svekket støtte i opinionen og for datasnokingen. (©NTB)

Personvernpolicy