Karina (17) arrestert for disse bildene

Karina (17) arrestert for disse bildene
Karina (17) arrestert for disse bildene

ABC Nyheters fotograf offer for politiets massearrestasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaos
ABC Nyheters fotograf havnet midt i smørøyet da blitzere og politi barket sammen torsdag. Klikke på bildene i saken for større versjon. Foto: Karina Rønning.

Foto: Karina Rønning.Foto: Karina Rønning.

Karina Rønning (17) er frilansfotograf. Torsdag ble hun arrestert da hun dekket Blitz-demonstrasjonen.

Ifølge Grønn Ungdom ble barn helt ned i 13-årsalderen arrestert.

Klikk på bildene til høyre for full størrelse.

- Overrasket

- Jeg ble overrasket over at politiet slo til når de gjorde. Jeg fikk beskjed om at det ikke ville nytte å forklare noe som helst, og derfor sa jeg ikke at jeg var fotograf, sier Karina til ABC Nyheter dagen derpå.

Foto: Karina Rønning.Foto: Karina Rønning.

Først klokken 02.00 natt til fredag ble hun sluppet av politiet. Da hadde hun vært i varetekt i nærmere fem timer.

- Jeg gikk sammen med Sosialistisk Ungdom opp til Rådhusplassen da jeg dekket demonstrasjonen. Når det meste var over sprang Blitz frem mot politiet, og jeg måtte bare følge på for å få bildene, sier Karina.

Demonstrasjonen Karina fulgte startet klokken 18.00. Etter en konfrontasjon med politiet på Rådhusplassen trakk blitzerne seg tilbake. Men på vei til Stortinget t-banestasjon ble de tatt igjen av politiet.

Alle ble pågrepet

Foto: Karina Rønning.Foto: Karina Rønning.

- Jeg er ikke sikker på om vi var i Akersgata eller Toftesgate, men på vei opp mot Egertorget møtte vi en mur av politi. Alle stoppet opp, og det var først etterpå at jeg oppdaget at det var politi bak oss også. Det var noen få som skjønte hva som skjedde, og de stakk før politiet hadde fått stengt gaten, sier hun.

Cirka klokken 21.00 begynte politiet å sluse demonstranter ut gjennom den menneskelige muren. Det de som gikk gjennom ikke visste var at de ble pågrepet så snart de ble sluppet ut.

- Det var kanskje det mest skremmende med hele situasjonen. At vi ikke visste hva som befant seg på den andre siden. Da jeg kom gjennom fikk jeg bare stripset håndleddene mine, og ble plassert på en rekke med bare jenter. Etter en stund gjorde det ganske vondt i håndleddene.

Omtrent klokken 23.30 ble først alle guttene ført bort, og så ble jentene fordelt på to busser. De fikk beskjed om at de ble kjørt til arresten.

- Vi oppdaget raskt at bussen kjørte i helt feil retning, og snart sto vi utenfor Forsvarsdepartementet i Myntgata. Da fikk vi beskjed om at alle skulle få gå på do. Men da to jenter hadde vært ute, så var doen tett, og vi andre måtte bare vente.

Foto: Karina Rønning.Foto: Karina Rønning.

Sluppet av i Skippergata

Ikke før klokken 02.00 skjedde det noe mer. Da ble bussen kjørt til Skippergata, og alle jentene ble sluppet av.

- Det er kanskje noe av det jeg reagerer mest på. Da vi ble sluppet av fikk vi streng beskjed om å ikke gå i flokk, og helst ta oss alene hjem. Jeg vet ikke, men som 17 år gammel jente, så føler jeg meg ikke trygg i Skippergata på natta, sier Karina.

- Brutalt politi

Grønn Ungdom reagerer svært kraftig på behandlingen de pågrepne fikk. De kaller politiets opptreden brutal.

- I en rettsstat kan det ikke aksepteres at politiet oppfører seg sånn, særlig ikke mot unge, sier talsperson Ruca Maass som var øyenvitne til pågripelsene.

- Det er sjokkerende at folk synes man kan anholde så mange mennesker, bare for å få tak i enkelte som kanskje har gjort noe galt, fortsetter Maass i Grønn Ungdom

- Dette strider mot alle grunnleggende rettigheter et individ skal ha i et demokratisk samfunn, mener Maass.


Personvernpolicy