- Yahoo bidrar til tortur

- Yahoo bidrar til tortur
- Yahoo bidrar til tortur
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yahoo saksøkes for brudd på menneskerettighetene av World Organization for Human Rights (WOHR) på vegne av kinesisk fange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Yahoo!

Yahoos bistand til kinesiske myndigheter blir sett på som medvirkning til brudd på menneskerettighetene, skriver Teknofil.

Illustrasjonsfoto: Flickr.com

I følge NA24 tar den amerikanske organisasjonen World Organization for Human Rights USA ut søksmålet på vegne av kineseren Wang Xiaoning og andre fanger.

Wang Xiagong ble arrestert og banket opp av kinesiske politi i 2002 for å ha sendt ut meldinger som var kritiske til de kinesiske styresmaktene via Yahoo Mail.

10 år i fengsel

I søksmålet anklages Yahoo for å ha samarbeidet med kinesiske myndigheter.De skal ha overgitt sensitiv informasjon som viste at Xiaoning stod bak meldingene. Xiaoning ble dømt til 10 års fengsel.

Yahoo har ikke kommentert søksmålet, men sier ifølge NA24.no at de på generelt grunnlag fordømmer undertrykking av ytringsfriheten.

Selskapet påpeker imidlertid at det må følge loven i det landet hvor det opererer.

Ingen unnskyldning

Amnesty Norge er derimot ikke enige i dette.

- Dette er ingen unnskyldning, mener Gerald Folkvord, rådgiver i Amnesty Norge. Han påpeker at det finnes internasjonale regler om ansvar for ivaretakelse av menneskerettighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved UIO påpeker at det er et dilemma ved disse reglene.

- Dette er kapitalistiske selskaper som opererer under kapitalistisk etikk, sier han. Under en slik etikk spiller i følge Hannemyr fortjeneste og investorenes interesser en større rolle enn human bedriftsføring.

- Disse selskapene ønsker tilgang til det enorme markedet i Kina og den fortjenesten som ligger der. Da velger de heller å gråte litt på vei til banken, sier Hannemyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usynlig sensur

Både Google, Yahoo, Microsoft, Cisco og andre selskaper samarbeider med kinesiske myndigheter, og de forsvarer sitt samarbeid som nødvendig.

I uttalelser som kom tidlig i 2006 mente Gates at bedriftene kun leverte en tjeneste til Kina. Hvordan den ble tatt i bruk kunne ikke være deres ansvar.

Google på sin side påpeker at om ikke de leverer tjenesten, så vil kineserne ha tilgang til langt mindre informasjon og leve i et langt mer sensurert samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Hannemyr er Google sin argumentasjon her i tynneste laget.

- Kina har 30.000 sensorer som velger hva kinesere får tilgang til på nett. Nettsider som nevner Tibet, massakren på Tinnamen Square, Falun Gong eller andre temaer som er kritiske til kinesiske myndigheter blir ført opp på en liste. Disse listene blir så sent over til Google som blokkerer dem for sine kinesiske lesere, forklare Hannemyr.

Han mener at denne filtreringen fra Google sin side gir inntrykk av at Kina er tilsynelatende fritt.

- Uten Google ville man hatt en langt mer synlig sensur, påpeker han. Trolig er nordmenn mer klar over sensuren i Kina enn det den menige kineser selv er.

Kan presse Kina

Google og de andre selskapene argumenterer også for at hvis ikke de tilbyr tjenesten så vil noen andre gjøre det.

Ifølge Folkvord er dette en forståelig, men ikke holdbar tanke.
- Kina er i en økonomisk utvikling og er avhengige av større internasjonal kontakt. Her spiller de store amerikanske bedriftene en rolle hvor de sammen kan legge et enormt press på kinesiske myndigheter, sier Folkvord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gisle Hannemyr støtter opp om dette utsagnet.

- For at Kina skal komme seg videre ut av U-lands økonomien er de avhengige av de store selskapene. Om de boikottet kina ville det klart blitt et sterkt pressmiddel, forklarer Hannemyr.

Han tror allikevel ikke at investorene ville applaudert en slik boikott.

Optimistisk

Folkvord er svært optimistisk i forhold til søksmål som nå er tatt ut mot Yahoo.

- Selv jobber vi med et annet lignende tilfelle, fangen Shi Tao, som også ble arrestert ved hjelp av Yahoo. Resultatet av saken med Wang Xiaoning vil være viktig for vårt videre arbeide, sier Folkvord.

Om World Organization for Human Rights USA klarer å vinne sin sak gjenstår å se, men det vil uansett bli en milepæl for verdens ytringsfrihetsforkjempere.

Teknofil er mediepartner av ABC Nyheter.