Folket og Kongressen krever Irak-exit

Folket og Kongressen krever Irak-exit
Folket og Kongressen krever Irak-exit

Kongressen i USA trosser vetotrusler og krever en tidsplan for tilbaketrekking av soldatene fra Irak. 56 prosent av det amerikanske folket er enig, viser en fersk måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

foto: Scanpix

Representantenes hus vedtok onsdag kveld en krigsbevilgning som samtidig sier at tilbaketrekkingen fra Irak skal begynne seinest 1. oktober i år, med en målsetting om at alle kampstyrker skal være ute innen 31. mars 2008.

Senatet, det andre av Kongressens to kammer, er ventet å bekrefte vedtaket allerede torsdag.

Det demokratiske flertallet trosser dermed trusselen fra president George W. Bush om å legge ned veto mot et vedtak som inneholder en tidsfrist.

Bevilgningsvedtaket i Representantenes hus ble gjort med 218 mot 208 stemmer, stort sett etter klare partilinjer. Det knytter krigsbevilgningen på 124 milliarder dollar, nesten 750 milliarder kroner, til en tidsplan for tilbaketrekkingen.

Fordømmes av Bush
Republikanerne karakteriserte vedtaket om en tidsfrist som en «kapitulasjonsdato», og Det hvite hus var raskt ute med å fordømme vedtaket.

- I kveld har Representantenes hus stemt for nederlag i Irak, og presidenten vil legge ned veto, sa Bushs talskvinne Dana Perino like etter at vedtaket var gjort.

Presidenten ønsker at Senatet kommer med sitt vedtak så fort som mulig, slik at han får lagt ned sitt veto og deretter starte arbeidet med et nytt lovforslag fra grunnen av, sa Perino.

Demokratene har ikke det to tredels flertall som trengs for å oppheve presidentens veto. Det er derfor ventet at Kongressen og presidenten vil komme fram til etter eller annet kompromiss som sikrer penger til styrkene i Irak og Afghanistan før sommeren, da krigskassa blir tom.

Folket støtter Demokratene
Men det er demokratene, og ikke presidenten, som har flertallet av amerikanerne på sin side, viser en fersk meningsmåling.

Ifølge målingen for NBC News/Wall Street Journal sier 56 prosent at de er enige med demokratenes krav om en tidsfrist for tilbaketrekking fra Irak, mens 37 prosent støtter Bush.

I målingen svarer 55 prosent at «seier i Irak er ikke lenger mulig», mens 36 prosent tok det motsatte standpunktet. (©NTB)

Personvernpolicy