Norske KZ-fanger minnes i Tyskland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne helga minnes de norske krigsfangenes skjebne i den tyske krigsfange- og konsentrasjonsleiren Sandbostel. - Viktig å ikke glemme, sier Norges generalkonsul i Hamburg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da britiske styrker befridde Sandbostel var det for sent for mange. De nazistiske fangevokteren forsøkte å sulte folk i hjel mot slutten av krigen. Foto: Minneforeningen SandbostelDa britiske styrker befridde Sandbostel var det for sent for mange. De nazistiske fangevokteren forsøkte å sulte folk i hjel mot slutten av krigen. Foto: Minneforeningen Sandbostel

Årets minnemarkering i forbindelse med årsdagen for frigjøringen av krigsfange- og konsentrasjonsleiren Sandbostel, er viet de norske fangenes skjebne. Dette er en av de mindre kjente leirene som naziregimet opprettet i 30-årene.

- Det var hovedsakelig krigsfanger fra skip som ble tatt dit, og i 1941 kom det en del nordmenn til leiren, sier Norges generalkonsul i Hamburg, Morten Paulsen, til ABC Nyheter.

Han er invitert til å holde en kort hilsningstale i forbindelse med at det søndag 29. april er 62 år siden britiske styrker frigjorde de internerte.

Skolearbeid om nordmenn

Mer enn en million fanger fra 46 land var innom leiren etter Nazi-Tysklands overfall på Polen i september 1939. Flere tusen polske krigsfanger ble de første fangene som ble plassert innenfor piggtrådgjerdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dem fulgte en lang rekke andre fanger, og særlig mange sovjetere, briter, franskmenn og jugoslaver havnet i Sandbostel.

- Det er viktig å ikke glemme det som skjedde i denne og andre leire. Vi må gi informasjon videre til de som kommer etter, sier Paulsen.

Hvert år velger Foreningen for dokumentasjon og minne om Sanbostel ut en nasjonalitet å sette hovedfokus på. I år har skoleungdom fra nabobyen Bremervörder hatt skolearbeide om hva som skjedde med de norske internerte, og de vil også delta på minnemarkeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst en nordmann døde

Generalkonsul Paulsen har fått tilsendt en liste med norske navn fra foreningen. Han sier at det bare var mellom 20 og 30 nordmenn som havnet her. Minst en av dem døde i leiren.

- Nordmennene kom dit relativt tidlig i krigen, da det i første rekke var en leir for krigsfanger. De ble sendt hjem til Norge etter oppholdet, sier Paulsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter som krigen strakk ut fikk leiren mer preg av å være en utryddelsesleir. Mot slutten av krigen ble sult bevisst brukt av fangevokterne og det er rapportert tilfeller av kannibalisme. Anslagene varierer, men opp til 50.000 mennesker skal ha omkommet i leiren.

Etter krigens slutt ble leiren brukt til å internere noen tusen SS- og naziledere.

Her er mer informasjon om Sandbostel