Har funnet jordlignende planet

Bare 20,5 lysår unna oss har astronomer oppdaget en annen planet som ligner på Jorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

forsidefoto: Scanpix
Jorden sett fra verdensrommet.

(Erik Veigård, NTB)

Den er halvannen gang så stor som Jorden, og den har en temperatur som gjør at vann kan finnes i flytende form.

Kan være liv der
- Dette er første gang vi har funnet en planet der forholdene er slik at det kan eksistere liv der. Liv slik vi kjenner det, er knyttet til flytende vann, sier direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter.

Det var sveitsiske, franske og portugisiske astronomer knyttet til den europeiske astronomiorgansasjonen ESO som gjorde funnet av den mest jordlignende planeten til nå.

Opp mot 40 grader
Den nye planeten har inntil fem ganger større masse enn Jorden (men bare 50 prosent større radius), og det er stor sannsynlighet for at det er en steinplanet. Finnes det vann der skulle forholdene ligge til rette for liv. Temperaturen ligger nemlig mellom 0 og 40 grader.

- Enda bedre vil det være hvis vi finner ozon. Da finnes det oksygen i atmosfæren, og forholdene ligner på dem vi har på jorda, sier Bo Andersen.

Svakere enn vår sol
Stjernen som den nye planeten sirkler rundt, er puslete sammenlignet med vår sol. Stjernen heter Gliese 581 og har bare en tredel av Solens masse. Denne typen stjerne kalles en rød dverg. De lyser og varmer 50 ganger svakere enn vår sol.

Men for den nyoppdagede planeten gjør ikke det noe. Den ligger mye nærmere Gliese 581 enn vi gjør i forhold til vår sol og befinner seg altså i det som karakteriseres som «det beboelige beltet».

Forskerne har fra før funnet en Neptun-stor planet rundt Gliese 581, og de har sterke indikasjoner på at solsystemet også rommer en annen jordlignende planet med åtte ganger så stor masse som Jorden. (©NTB)

Personvernpolicy