Åpen for alle - alltid

Svømmetalent med rekordfremgang i USA

Svømmetalent med rekordfremgang i USA
Svømmetalent med rekordfremgang i USA
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Treningsforholdene er ypperlige, og jeg har forbedret meg med over fire sekunder på 100 meter i fri i løpet av året i USA, sier Marianne Kløvning (17) til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix

Marianne Kløving (17) fra Nordfjordeid er Larence high Schools beste svømmer på 50 yards. En yard tilsvarer ca. 91,5 centimeter.

Fra en personlig rekord på 1.03.33, er hun nå nede mot 59,0.

Norgesrekorden på 100 meter fri for junior er 55,1. Svømmerne er juniorer frem til de er 19 år, og fortsetter Marianne fremgangen vil hun være helt i norgestoppen i løpet av de neste årene.

Det er imidlertid på 50 meter fri hun er best. I fjor ble hun nummer ni på distansen i Nordsjøstevnet i Stavanger på tiden 28.53. Alle de beste juniorene i Norge deltar i dette stevnet.

Trener for juniorlandslaget i svømming, Øyvind Røsland, sier at han er imponert over utviklingen til Marianne.

Marianne (høyre) jubler sammen med amerikanske lagvenninner etter seieren i stafetten i kvalifiseringen til «Kansas State Championship».Marianne (høyre) jubler sammen med amerikanske lagvenninner etter seieren i stafetten i kvalifiseringen til «Kansas State Championship».

- Det er tydelig at hun er inne i et veldig godt treningsmiljø. Amerikanerne satser voldsomt på svømming ved høyskoler og universiteter. Svømming er en av de fire største idrettene i USA, og det sier litt om hvor mange utøvere de har å ta av. Det er flott at idrettstalenter fra mindre miljøer i Norge får komme seg ut og utvikle seg. Det skal bli spennende å se hvor god hun kan bli etter hvert, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marianne fra Nordfjordeid er utvekslingsstudent ved Lawrence High School i Texas. Hun er skolens beste svømmer på 50 yards (En yard tilsvarer 91,5 centimeter.), og er en av nøkkelbrikkene på skolens stafettlag. Det gjelder både medley og fri. Nylig vant skolelaget et stort stevne hvor de beste høyskolelagene i Texas deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes trener, Kevin McDonald tror hun kan nå langt.

- Hun er lang og velbygd, noe som er en stor fordel i svømming. Marianne er eksplosiv, og en typisk sprinter. Derfor er hun foreløpig best på de korteste distansene, sier han.

Flere dager i uka er Marianne oppe for å ta den første svømmeøkten 05.30. I to og en halv time er det beinhard trening før hun er på plass på skolebenken. I løpet av uka legger hun ned 17,5 time med trening.

- Jeg liker å trene, og fremgangen inspirerer meg til å fortsette. Laget vårt gjør det veldig bra, og alle ved skolen er entusiastiske. Ambisjonene mine er å bli best mulig, og legge ned den treningen som er nødvendig for å se hvor langt jeg kan komme. Junior-NM i november vil vise om jeg nærmer meg de aller beste i Norge, sier Marianne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marianne har trivdes i det våte element siden hun var tre år. Hun begynte å konkurrere da hun var ti år gammel for svømmeklubben i Nordfjordeid. Hennes tidligere trener, Børre Smørdal, gleder seg over å høre at hun nå gjør det så bra i USA.

- Marianne har alltid vært disiplinert, og lagt ned mye mengdetrening opp gjennom årene. Det får hun nå uttelling for. Alle vet at det kreves enormt mye trening for å nå til topps i svømming. De beste trener 30 timer og mer i uka på seniornivå, sier han.

Marianne kommer hjem til Norge til sommeren for å fullføre siste året på videregående skole. Etter endt russetid håper hun å komme seg så fort som mulig tilbake til USA for å studere videre.

- Det er store muligheter for å få stipend når man gjør det bra i idrett. Derfor håper jeg å komme inn på et universitet hvor forholdene for svømming ligger godt til rette, sier hun.