Kjemper for de levende døde

Kjemper for de levende døde
Kjemper for de levende døde

Politisk parti i India tar opp kampen for de levende dødes rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valg
Denne måneden avholdes det valg i India, og et parti kjemper for rettighetene til de levende døde. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Til tross for at dette høres overnaturlig ut er det ikke det. Problemet er nemlig at en rekke mennesker blir meldt døde til myndighetene av slektninger som vil ta over eiendommene deres.

Det politiske partiet Mritak Sangh, eller Foreningen for de døde, vet at de sannsynligvis ikke kommer til å vinne lokalvalget i Uttar Pradesh neste måned. Delstaten er kjent for å være særs lite lovlydig, og er en av de mest folkerike i India.

Men Lal Bihari (48), som startet partiet, og er dets president, sier han håper å få oppmerksomhet rundt de tusenvis av mennesker som har fått livsgrunnlaget fjernet av skruppelløse slektninger som operer sammen med korrupte byråkrater.

- Vi bruker valget til å rette fokus mot problemet med de levende døde. Vi vet vi ikke vil vinne valget, men gjennom valgkampen kan vi gjøre folk oppmerksomme på problemet, sa Bihari lørdag.

Han har selv opplevd å «dø», til tross for at han lever i beste velgående. I 1976 ble han erklært død av sin onkel, som i ledtog med byråkrater stjal eiendommen hans.

- For å fortelle verden at jeg er i live måtte jeg anmelde saken til politiet, og i 2004 fikk jeg gjennomslag, og ble erklært levende av staten, sa han til AP.

Ifølge Bihari er det minst 40.000 mennesker som har opplevd det samme som ham. Nærmere 110 millioner mennesker ventes å delta i valget som startet 7. april, og varer frem til 11. mai.

Biharis district, Asamgarh, er et fattig område om lag 30 mil sør for regionshovedstaden Licknow, og valget her avholdes 3. mai.

Personvernpolicy