- Fordømmer tigrenes terror

- Fordømmer tigrenes terror
- Fordømmer tigrenes terror
Artikkelen fortsetter under annonsen

Srilankiske myndigheter hevder Hellas vil svarteliste tamiltigrene. - Ikke helt, sier gresk UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Frierferd
Gresk UD, med utenriksminister Dora Bakoyannis i spissen, ønsker tettere forbindelser med Sri Lanka, men har ikke tatt standpunkt til fredsprosessen. Foto: Scanpix.

I et møte for en knapp uke siden gikk Hellas langt i å gi Sri Lanka støtte til regjeringens kamp mot De tamilske tigrene (LTTE)

- Hellas forstår regjeringen på Sri Lanka sin kamp mot terrorismen utført av LTTE, uttalte utenriksminister Dora Bakoyannis til sin srilankiske motpart Rohita Bogollagama etter et frokostmøte i Athen sist uke.

- Jeg vil understreke at Hellas helt og fullt forstår Sri Lankas regjerings vanskeligheter i forhold til å bekjempe terrorismen som LTTE (Tamiltigrene) utfører, sa Bakoyannis.

Vil ha mer kontakt

- Hellas ser frem til en hyppigere kontakt mellom de to landene, på alle nivåer, sa hun. Og la til at det er godt med rom for å forbedre kontakten mellom landene, både bilateralt og multilateralt.

- VI forsøker å styrke båndene mellom oss og Sri Lanka, med støtte i internasjonale organisasjoner. Våre økonomiske forbindelser må også ble bedre. I møtet har vi slått fast at handelen bare utgjør 7,2 millioner dollar årlig, og det er for lite. Muligheten og kunnskapen er på plass for at vi skal kunne sette oss høyere mål. Spesielt innenfor bygningsarbeide, fiskeri, shipping og turisme. Vi ønsker også å investere på Sri Lanka, og ser gode muligheter for dette, sa Bakoyannis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere brukte utenriksdepartementet i Colombo muligheten til å sitere Bakoyannis på at hun hadde sagt at Hellas ville gjøre alt de kunne for å stoppe LTTE å operere i Hellas, og få dem på den greske listen over terrororganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas, med sin lange kystlinje, og en av verdens største handelsflåter, tilbød også Sri Lanka å trene opp kystvakten deres.

Ingen benektelse

Da ABC Nyheter ba om en kommentar fra den greske utenriksdepartementet i forhold til uttalelsen fra Sri Lanka fikk vi dette svaret.

- Sitatene som ble utlevert fra møtet og delt ut til pressen er det vi ønsker å uttale i denne saken, sier talskvinnen for departementet. Hun ville ikke avvise påstandene, men kunne heller ikke bekrefte at utenriksministeren uttalte seg om hvilke tiltak Hellas ville sette i gang, men ville heller ikke bekrefte at ordlyden var lik det Sri Lankas myndigheter hevder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Bogollagama på sin side ba om økt samarbeid på feltene shipping og turisme, og takket Bakoyannis og Hellas for deres syn på kampen mot LTTE.

- På samme side

- Vi er på samme side, og har et felles syn på flere spørsmål, ikke minst i synet på internasjonal terrorisme. Som du har nevnt lider deler av landet vårt under LTTE, en terroristorganisasjon som vi kjemper mot. Vi er takknemlige for at uttalelsene dine har fordømt terrorismen som blir utført på Sri Lanka.

Hellas har foreløpig ikke inntatt et endelig standpunkt på fredsprosessen på Sri Lanka, men er prinsipielt mot oppdelingen av nasjonalstater. På grunn av interne konflikter nord i Hellas, og ikke minst på Kypros har landet motsatt seg omtegninger av kart, i frykt for at dette vil sette en internasjonal presedens.