Mener flørtende kvinner har skyld i voldtekt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten av norske menn mener kvinner som flørter åpenlyst selv er ansvarlig hvis de blir utsatt for seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIXIllustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX

Oslo (NTB): De sjokkerende resultatene kommer fram i en rapport Amnesty har laget i samarbeid med Reform ressurssenter for menn.

Hver femte mann sier at en kvinne som er kjent for å ha flere partnere er helt eller delvis ansvarlig for et seksuelt overgrep. 28 prosent mener at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet.

- Jeg synes resultatene i undersøkelsen er skremmende. Jeg er selv far til en tenåringsjente. Det er ille å se at norske menn mener hun er ansvarlig hvis hun skulle blitt utsatt for et overgrep etter å ha flørtet med en mann, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til VG.

Hele 48 prosent av de spurte mener at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for overgrepet dersom hun flørter åpenlyst i forkant.

- Det er uakseptabelt å legge skyld på kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep og vold. Dette bekrefter at kvinnefiendtlige holdninger eksisterer i beste velgående, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som mener disse holdningene kan øke skyldfølelsen hos kvinner som har blitt utsatt for overgrep.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er skuffet over norske menns holdninger til vold mot kvinner, og mener at resultatene i rapporten er skremmende.

– Jeg hadde håpet og trodd at vi var kommet lenger når det gjelder menns syn på vold mot kvinner, sier statsministeren. (©NTB)