Fotball får fart på skolearbeidet

Fotball får fart på skolearbeidet
Fotball får fart på skolearbeidet

Fotball forhindrer at unger dropper ut av skolen og slutter før de har gjennomført studiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Julian Wainwright

NFFs prosjekt «Football for all in Vietnam» har som mål å inkludere unger som er Hiv/Aids-syke til fotballen.

Tekst: Trond Elstad og Geir Råve

Anders Krystad. Her et bilde fra Ekebergsletta for noen år tilbake. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)Anders Krystad. Her et bilde fra Ekebergsletta for noen år tilbake. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Disse forbløffende konklusjonene har breddefotballkonsulent Anders Krystad i Norges Fotballforbund (NFF) erfart i Hue i Vietnam. Prosjektet «Football for all in Vietnam» (FFA) har dermed gitt positive ringvirkninger langt ut over idretten.

FFA koster 1 million kroner i året i driftsutgifter. De økonomiske tilskuddene kommer fra ulike statlige myndigheter som NORAD. NFF betaler en mindre egenandel på i underkant av 10 prosent. Så langt har man gitt et tilbud til flere tusen unger gjennom multietniske fotballskoler. Snart 1000 ledere, trenere og dommere har gjennomført ulike typer undervisningsopplegg. Dessuten har man utdannet 20 instruktører.

- Dette er i hovedsak gymnastikklærere som naturlig nok har en relevant bakgrunn innen idrett, sier Krystad.

- De lokale myndighetene i Hue i Vietnam er svært positive til prosjektet som involverer gutter og jenter i de aldersbestemte klassene på barne- og ungdomstrinnet. Vi legger vekt på at unge med ulike funksjonshemninger skal få anledning til å være med.

Hiv/Aids-rammede

I tillegg er det spesielt en gruppe barn man har hatt i tankene i Vietnam, og det er de som er rammet av Hiv/Aids.

- De har ofte en fortid som er svært trist og traumatisk. Andre barn har sett med skepsis på å leke med dem, og de har blitt isolert. FFA har nylig etablert et lag for Hiv/Aids-syke barn i Haiphong. Så populært har det blitt å spille på dette laget, at flere såkalte friske unger har stått i kø for å være med. Jeg vedgår at slike øyeblikk gjør inntrykk. Et bedre eksempel på omvendt integrering er det vanskelig å finne. Det betyr utrolig mye for selvfølelsen og selvrespekten for barna å få lov til å tilhøre et fellesskap, sier Krystad.

Årets TV-aksjon på NRK er tildelt UNICEF i samarbeid med norsk idrett. Et tv-team har allerede vært i Vietnam for å lage et innslag fra prosjektet FFA som skal vises under aksjonen.

Anders kom nylig hjem fra Hue, en plass han for øvrig besøker to ganger i året for å følge utviklingen av FFA.

- Jeg fikk blant annet være tilskuer i en innendørsturnering. Der spilte gutter og jenter under 11 år fra fire forskjellige provinser i Vietnam og fra en provins i Laos og en provins i Thailand. Det var en fantastisk opplevelse å se på den entusiasmen og spillegleden ungene vartet opp med på banen. På bakgrunn av dette er det også hyggelig at vi har lyktes med å få et jentelag på 14 år fra Vietnam til Norway Cup i år, sier han.

Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp har vært en avgjørende faktor for at FFA har blitt en suksess.

- Da vi startet prosjektet i Hanoi 2001 tok vi sikte på å hjelpe barn med sosiale problemer. Målet var primært å hjelpe til med utdanning gjennom aktivitet. Men prosjektet ble aldri slik NFF hadde håpet på. Etter hvert fant vi ut at Kirkens Nødhjelp hadde et prosjekt i en annen by som heter Hue. Da ble det endelig fart i sakene.

- Kirkens Nødhjelp, som er fast stasjonert i Hue, har vært av uvurderlig betydning for å hjelpe oss til bedre å forstå lokale forhold og kultur. Egil og Kari Hauge, Liv Steinmoeggen og Ingunn Brandvold, har vært viktige døråpnere for oss, sier Krystad.

Levedyktig

Anders poengterer at NFF har beveget seg gradvis fra veledighetstenkning til organisasjonsutvikling.

- Det er ikke bare å dra ned og dele ut noen baller og dra hjem igjen. Vi er opptatt av at prosjektene skal være levedyktige og seile på egen kjøl etter en stund. De vi utdanner som ledere, trenere og instruktører er fullt ut i stand til å videreføre prosjektene. Det er viktig at vi tar imot og gir innspill til hvordan opplegget skal gjennomføres. Det ville være arrogant å opptre som «store hvite mann» som skal komme her med bedrevitende holdning. Jeg er faktisk stolt over hva vi har oppnådd så langt. Aktivitet skaper kontakt, og fotball er jo et verdensspråk i seg selv, sier han.

NFF er også fullverdig partner for blant annet «Open Football Schools» på Balkan.

- Det viser seg at det er mulig å samle barn fra forskjellige etniske grupper som har opplevd krig mot hverandre på fotballbanen. Multietniske fotballskoler har som mål å bringe barn med ulik religiøs bakgrunn sammen i fred- og forsoningsprosessen. Til nå har mer enn 125000 barn deltatt på fotballskolene fra Balkan, Kaukasus og Midt Østen.

Saken er skrevet av Trond Elstad og Geir Råve.

Personvernpolicy