Asteroide vil ramme Norge hardt

Asteroide vil ramme Norge hardt
Asteroide vil ramme Norge hardt

<pNorge og Sverige vil bli et katastrofeområde dersom en asteroide treffer Atlanterhavet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ligger utsatt til
Norge og Sverige er blant de landene som kan bli hardest rammet i tilfelle en asteroide skulle kollidere med jorden, mener professor ved universitetet i Southampton, Nick Bailey. Illutrasjons: Don Davis / NASA.

Det hevder professor Nick Bailey ved universitetet i Southampton til ABC Nyheter.

Bakgrunnen for denne konklusjonen er datasimuleringer som er gjort av gjentatte asteroidesammenstøt sammenlignet med data om befolkningstetthet og infrastruktur for alle verdens land.

I går skrev vi at Kina og USA er de to landene som er mest sårbare for katastrofale ødeleggelser dersom jorden skulle bli truffet av en asteroide. Ifølge forskergruppens beregninger havnet Sverige helt oppe på tredjeplass i rangeringen over land som er mest økonomisk sårbare for et eventuelt sammenstøt med en asteroide. De samme beregningene plasserte Norge på en niendeplass.

Skandinavia ligger utsatt til
Nye beregninger viser imidlertid redusert fare både for Sverige og Norge. Men Nick Bailey sier til ABC Nyheter at de skandinaviske landene fortsatt ligger utsatt til. Det skyldes først og fremst at Norge og Sverige har en spesielt lang kystlinje sett i forhold til størrelsen på landmassen.

Røde områder markerer hvor et eventuelt asteroidetreff vil gjøre størst økonomisk skade, ifølge forskere ved universitetet i Southampton. Illustrasjonskart: Nick Bailey.Røde områder markerer hvor et eventuelt asteroidetreff vil gjøre størst økonomisk skade, ifølge forskere ved universitetet i Southampton. Illustrasjonskart: Nick Bailey.

– Vi finner høy konsentrasjon av infrastruktur i nesten hele Europa, dermed vil et sammenstøt i dette området føre til enorme ødeleggelser. Likevel har de fleste europeiske landene relativt kort kystlinje, og den største risken forbundet med et asteroidetreff vil være ødeleggelsene fra en enorm tsunami som skyller inn over land, forklarer Bailey til ABC Nyheter.

Enorme tsunamier
Ettersom rundt 70 prosent av jorden består av hav, er det størst sannsynlighet for at en asteroide skal treffe vannet. Og den asteroideskapte tsunamien vil kunne skylle over enorme områder med grense til havet. Følgelig vil land og befolkninger som bor lengst unna kystområder ha størst sjanse for å klare seg i tilfelle det verst tenkelige skulle skje.

– Den lange kystlinjen til Norge og Sverige gjør at landene kan bli rammet av sammenstøt flere steder i Atlanterhavet. Det samme gjelder Storbritannia, Italia, Spania og Frankrike, som også har lange kystlinjer.

Ikke science fiction
Bailey understreker likevel at ingen av de skandinaviske landene figurerer på listen over land med høyest risiko for tap av menneskeliv. Det betyr ikke at landene ikke risikerer store tapstall, det sier bare at det finnes andre steder som ligger mer utsatt til i tilfelle et asteroidesammenstøt skulle bli en realitet.

Og til de som avfeier situasjonen som science fiction, sier Nick Bailey at jorden før eller senere vil bli truffet av en asteroide. Det er per i dag ingenting som kan forhindre det.

– Vi kommer til å bli truffet av en asteroide. Hvert år er det hundrevis av tonn med rommateriale som kommer inn i jordas atmosfære.

– Men det er større sjanse for at vi blir truffet av små objekter enn av store. Simuleringene vi har gjort er spesielt viktige for å kunne forutse hva og hvem som er i faresonen dersom vi for eksempel plutselig skulle finne ut at vi blir truffet av en liten asteroide neste tirsdag.

Kan bli truffet i 2036
Ifølge Nick Bailey er det selvsagt svært liten sjanse for at jorda skal bli truffet av objekter neste tirsdag, eller i den nærmeste framtiden generelt. Men før eller senere vil det skje. For tiden er det asteroiden Apophis som utgjør den største trusselen. Den vil passere jorda i år 2029. Men selv om den garantert ikke vil treffe oss da, kan den likevel utgjøre en risiko.

- Apophis kan bli fanget av jordas gravitasjon i det den passerer, slik at den kommer tilbake og treffer oss i 2036.

I løpet av vår levetid er det likevel lite trolig at vi vil oppleve noe større enn det som tilsvarer det som skjedde i Tunguska i 1908. Den gang eksploderte et himmellegeme på mellom 50 og 75 meter i atmosfæren over det fjerne Sentral-Sibir. Den enorme eksplosjonen la 60 millioner trær flate over et 2150 kvadratkilometer stort område. Hadde det samme skjedd over London, ville hele byen blitt ødelagt.

– Slike hendelser skjer i gjennomsnitt en gang hvert tusende år, dermed er det én tidels sjanse for at noe slikt skal skje igjen i løpet av neste århundre, sier Bailey.

– Vi skal altså ikke kimse av en slik trussel. For skulle noe slikt skje igjen, ville konsekvensene for menneskeliv og infrastruktur være svært katastrofale. Og treffes vi av et objekt med størrelse på rundt én kilometer, ville det se mørkt ut for menneskeheten.

Klikk på videoen under for å se en japansk fremstilling av hvordan et katastrofalt sammenstøt kan fortone seg, skulle det verst tenkelige skje.

Personvernpolicy