Nasjonalbiblioteket på nett:Norsk søkemotor for bøker
Artikkelen er levert av Teknofil.no og skrevet av Elin Wiesener.
Søkemotorgiganten Google har en stund jobbet med en søkedatabase for bøker, samt en nedlastingstjeneste av e-bøker. Når tjenesten vil være tilgjengelig for brukerne har de foreløpig ikke sagt noe om.
Sånn sett ligger Nasjonalbiblioteket et skritt foran. De er i ferd med å digitalisere sitt materiale, og har allerede i dag lansert sin tjeneste på www.nb.no.
Ulikt materiale
Den nye tjenesten gir deg tilgang til et utvalg av digitalt materiale du tidligere måtte møte opp på biblioteket for å finne.
Nasjonalbiblioteket understreker til Aftenposten at dette kun er en start, de har foreløpig digitalisert 20 000 bøker.
Man kan lese, bla og søke i bøkene på nett side for side, og i tillegg finnes det en unik samling av annet materiale. Bilder, radioopptak, plakater, brev og avisutklipp er bare noe av det du nå får tilgang til.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvis du for eksempel søker på Henrik Wergeland får du opp 342 treff med digitalt innhold.
Nett er avgjørende
Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein sier til Aftenposten at verdien av digitalisering på nett vanskelig kan overdrives.
- I dag oppfatter folk det som om det materialet som ikke er tilgjengelig på nett i praksis ikke finnes, sier Moe Skarstein til Aftenposten.
Siden folk allerede er kjent med søkemotoren som verktøy, har de valgt å fokusere på dette.
Opphavsrett
Det materialet som er lagt ut er såpass gammelt at det er mer enn 70 år siden opphavsmannen døde. Opphavsretten hindrer nemlig fortsatt en del materiale å havne på nettet. Biblioteket jobber nå med å lage avtaler med de som sitter på opphavsretten til ulikt materiale.
Arbeidet kan kanskje sies å være kommet ganske kort. Nasjonalbiblioteket har foreløpig digitalisert 20 000 av sine 450 000 bøker. I tillegg er det et hav av annet materiale som skal tilgjengeliggjøres.
Likevel er det skjedd mye fra i går til i dag for oss vanlige nettbrukere. Veien til nasjonalbiblioteket kan være lang, men nb.no er vesentlig lettere å finne fram til.
Denne artikkelen er skrevet av ABC Nyheters samarbeidspartner Teknofil.