Åpen for alle - alltid

Mindre bekymret for datasvindel

Mindre bekymret for datasvindel
Mindre bekymret for datasvindel
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse gjort blant IT-sjefer konkluderer med at norske bedrifter er mindre bekymret for datainnbrudd i 2006 enn året før. Dette til tross for at en annen undersøkelse hevder at stadig mer i

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX

En undersøkelse som bransjeforeningen ITAKT (Internett- og Telebransjens Anti-Kriminalitets Tiltak) har gjennomført konkluderer med at norske bedrifter er mindre bekymret for datakriminalitet enn før. Det viser seg at det er de store bedriftene som er minst bekymret.

- Stort sett så rapporterte bedriftene mindre bekymring enn året før på de fleste truslene. Jeg tror årsaken til at bedriftene slapper mer av, er at vi ikke har hatt noen store saker de siste par årene, dermed tror folk at de er mindre utsatt, sier seniorforsker i IT-sikkerhet i Uninett, Øyvind Eilertsen til ABC Nyheter

Hensikten med undersøkelsen er å måle hvordan norske IT-ledere vurderer ulike trusler, om de har opplevd disse truslene selv, samt om de er forberedt på å møte slike trusler i egen virksomhet.

- De største bedriftene er mer utsatt for målrettede angrep, men på den andre siden så har de helt andre ressurser å forsvare seg med, sier Eilertsen, og avviser samtidig at unnfallenhet er årsaken til at de store bedriftene er minst bekymret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre bekymret
ITAKTs undersøkelse viser at bedriftene er mindre redde for at følgende trusler kan ramme virksomheten:

  • * Virus og lignende ondsinnet programvare

  • * Datainnbrudd/hacking

  • *Sikkerhet/sårbarhet i standard programvare

  • * Spyware

  • * Sikkerhet/sårbarhet i spesialutviklet/egenutviklet programvare

- Vi ser også at frykt/oppmerksomhet rundt trusselkilder som utpressing, industrispionasje og utro tjenere viser en nedadgående trend. Rapportering av uønskede hendelser ser ut til å avta heller enn å øke, står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer informasjon stjeles
Resultatene i fra ITAKTs undersøkelse står i skarp kontrast til hovedkonklusjonen i en fersk undersøkelse Visendi har gjennomført på oppdrag for IKT-Norge. Resultatet derfra ble presentert på seminaret Nasjonal Sikkerhetsdag i Oslo tirsdag.

Hovedkonklusjonen er at mye sensitiv informasjon, både bedriftsmessig og personlig, kommer på avveie og misbrukes, ofte av kriminelle. Bedriftene har seg selv å takke på grunn av manglende datasikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre konkluderes det med at norske bedrifter, både offentlige og private, har svært mangelfull opplæring på informasjonssikkerhet. De små virksomhetene er verst i klassen, til dels langt svakere enn de større bedriftene på bevisstgjøring og sikkerhetsopplæring, viser undersøkelsen.

Les mer:

Mye sensitiv informasjon misbrukes av kriminelle