Åpen for alle - alltid

Iran vil sensurere norske kinoer

Iran vil sensurere norske kinoer
Iran vil sensurere norske kinoer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske ambassaden ber Kultur- og kirkedepartementet om å ta actionfilmen «300» av plakaten på norske kinoer. Ambassaden mener filmen er «propaganda mot det iranske folk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Sandrew Metronome
Fra filmen '300' som Iran ønsker fjernet fra norske kinoer.

I brevet til departementet skriver ambassaden blant annet at «filmens hovedmål er å forvrenge den iranske sivilisasjonens historie» og at «produksjonen og visningen av denne filmen utvilsomt er en del av en verdensomspennende propaganda mot det iranske folk», skriver studentavisen «Under Dusken».

Jon Iddeng er førsteamanuensis i antikkens historie ved Universitetet i Oslo, og er enig i at filmen gir et skjevt inntrykk av den historiske hendelsen.

- Persernes kjerneområde var i Iran, og perserne skilte seg egentlig ikke nevneverdig ut fra andre riker på den tiden. Men i filmen framstilles konflikten som det gode hvite samfunnet mot det despotiske, østlige og slaveaktige. Og når også flere av de persiske soldatene er maskerte og fremstår som mer eller mindre hjernevaskede og tomme, er det lett å trekke paralleller til dagens situasjon med terror, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iddeng understreker at han ikke har noen tro på konspirasjonsteorier, men synes at timingen kunne vært bedre.

Kultur- og kirkedepartementet brukte ikke lang tid på å behandle klagen fra den iranske ambassaden. I og med at departementet ikke har noen hjemmel i lovgivningen for å stoppe visning av filmer har ambassaden fått beskjed om å ta saken gjennom rettssystemet hvis de ønsker å gå videre med den. (©NTB)