Boris Jeltsin er død

Boris Jeltsin er død
Boris Jeltsin er død
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands tidligere president Boris Jeltsin er død, opplyser Kreml. - Han bar mye på sine skuldre, sa Mikhail Gorbatsjov mandag. Les flere reaksjoner her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
foto: Scanpix
Russlands første president døde mandag. Boris Jeltsin regjerte Russland fra 1991 til 1999.

Den første russiske presidenten etter sovjettiden døde mandag. Jeltsin regjerte fra 10. juli 1991 til 31. desember 1999. Han døde av hjertesvikt, 76 år gammel.

Den tidligere presidenten skal begraves onsdag i Moskva, ifølge Kreml. Det er erklært et døgns landesorg samme dag.

Boris Jeltsin ble født 1. februar 1931. Hans død setter punktum for en av de mest tragiske periodene i russlands historie. Hans æra som president vil bli husket for å være preget av korrupsjon, den økonomiske kollapsen etter den kalde krigen, og enorme politiske og sosiale problemer.

Da Jeltsin gikk av som president i 1999 var han voldsomt upopulær i sitt hjemland, men etter hans bortgang fremstilles han av kolleger og eksperter som en viktig politiker.

Putin hyller Jeltsin

Russlands president Vladimir Putin hyller sin forgjenger Boris Jeltsin som mannen som dannet et nytt og demokratisk Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En mann er gått bort. Takket være denne mannen ble en helt ny epoke født. Et nytt demokratisk Russland ble født, en fri stat åpnet for verden. En stat der makten ligger i folkets hender, fremholdt den russiske presidenten.

- Han var den første presidenten i Russland. Med denne tittelen har han for alltid skrevet seg inn i historiebøkene i dette landet og hele verden, sa Putin mandag kveld.

- Bar mye på sine skuldre

Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov, uttrykte mandag medfølelse med Jeltsins familie:

- Jeg kondolerer familien til denne mannen, som både bar så mange store gjerninger til det beste for landet og alvorlige feil, på sine skuldre - en tragisk skjebne, sa Gorbatsjov til nyhetsbyrået Interfax mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye forventninger

Da Jeltsin ble president i juni 1991 var det stilt høye forventninger, både til ham som person og til demokratiets inntog i Russland. Han vant valget med 57 prosents oppslutning, og ble dermed landets første president. De radikale økonomiske reformene han gjennomførte ble senere gitt skylden for det uføret landet havnet i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bygget ned motsetningene

Jeltsins presidentperiode var preget av en god utvikling for naborelasjoner og samarbeid mellom Norge og Russland, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Barentssamarbeidet kan stå som illustrasjon på den gode utviklingen i det norsk-russiske samarbeidet under president Boris Jeltsin, sier Støre ifølge NTB.

- Han var en politiker som hadde en høy røst og en ikke ubetydelig sjarm, sier utenriksministeren som selv har truffet den tidligere presidenten.

- Jeltsin forandret Europa-kartet

Den svenske Russland-eksperten, Ebba Sävbor, mener var Boris Jeltsin rett person på rett sted, og at han endret Europa-kartet:

- Langt tidligere enn Gorbatsjov og de fleste andre forsto han at kommunistpartiets rolle var utspilt. Han valgte å være en folkevalgt president i stedet for å ha et partimandat. Det innebar en forflytting fra partiet til folket, sa Sävbor til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han var med på å fatte beslutningen om Sovjetunionens oppløsningen. Det er en svært viktig historisk beslutning som endret Europa-kartet, sa Russland-eksperten videre.

- En bemerkelsesverdig mann

Russlands tidligere president Boris Jeltsin spilte en viktig rolle, mener Storbritannias statsminister Tony Blair:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var med sorg jeg mottok beskjeden om at tidligere president Jeltsin er død. Han var en bemerkelsesverdig mann som så behovet for demokrati og økonomiske reformer. Ved å forsvare disse reformene spite han en viktig rolle på et helt avgjørende tidspunkt i Russlands historie, skriver Blair i en uttalelse.

Utdannet ingeniør

Boris Jeltsin ble født i landsbyen Sverdlovsk (nå Jekaterinburg). Faren, Nikolai Jeltsin, ble dømt for anti-sovjetiske aktiviteter i 1934, og gjennomførte tre års hardt straffearbeid i Gulag. Etter at han ble løslatt gikk han lenge arbeidsledig, før han fikk jobb som bygningsarbeider. Moren, Klavdiya Vasilyevne Jeltsin, arbeidet som syerske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeltsin var utdannet ingeniør, og arbeidet som bygningsingeniør i Sverdlovsk fra 19955 fremt il cirka 1968. I 1961 meldte han seg inn i kommunistpartiet, og fra 1976 til 1985 var han førstesekretær i sentralkomiteen for Sverdlovsk. Han ble så partisjef i Moskva frem til 1987. I 1989 ble han medlem av Det øverste Sovjet, hvor han satt frem til han ble valgt som president.

Kilder: Wikipedia og NTB