Åpen for alle - alltid

Palestinsk strid om intern kontroll

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinernes innenriksminister har levert sin avskjedssøknad til statsminister Ismail Haniyeh. En medvirkende årsak er frustrasjon over manglende samarbeid om sikkerhetsstyrkene.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinernes innenriksminister Hani al-Qawasmi leverte i dag sin avskjedssøknad. Arkivfoto: ScanpixPalestinernes innenriksminister Hani al-Qawasmi leverte i dag sin avskjedssøknad. Arkivfoto: Scanpix

Innenriksministerposten regnes som en av de viktigste i den palestinske regjeringen, og kontrollerer formelt de palestinske sikkerhetsstyrkene.

En kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at en medvirkende årsak til at Qawasmi går, er frustrasjon over manglende samarbeid med palestinernes sikkerhetsansvarlige.

Qawasmi, som er utdannet økonom fra Al-Azhar-universitetet i Kairo, fikk posten som en kompromisskandidat, ettersom han verken tilhører Fatah eller Hamas.

Fatah har tradisjonelt kontrollert sikkerhetsstyrkene, og kort tid etter at samlingsregjeringen var et faktum utnevnte president og Fatah-leder Mahmoud Abbas den omstridte sikkerhetssjefen Mohammad Dahlan til «nasjonal sikkerhetsrådgiver» - med ansvar for å reformere de palestinske sikkerhetsstyrkene.

Dette sikret langt på vei fortsatt Fatah-kontroll over sikkerhetsstyrkene, noe som kan ha vært en medvirkende årsak til at Hani al-Qawasmi forlater regjeringen. (©NTB)