Åpen for alle - alltid

- Norsk rådgiver beskyldes for spionasje

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartementets seniorrådgiver Ingjerd Kroken blir ifølge TV 2 beskyldt for spionasje i Russland. Hun er erklært uønsket i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): 7. februar ble Kroken nektet innreise da hun ankom flyplassen i Moskva, og hun ble sendt ut av landet. Hun hadde i seks år arbeidet med AMEC-prosjektet, som er et flernasjonalt samarbeid for opphogging av gamle atomubåter.

Formålet med reisen i februar var blant annet å evaluere at de 60 millioner norske kronene i prosjektet var blitt brukt riktig. Nå har russiske myndigheter kommet med en forklaring på avvisningen, melder TV 2.

- Vi har fått opplysninger fra russisk side av en nokså generell karakter omkring en rekke enkelthendelser på russisk side, sier underdirektør Jon Fredriksen i Utenriksdepartementet.

Etter det TV 2 kjenner til, beskyldes Kroken for to forhold. Hun skal ha drevet med systematisk innsamling av informasjon for å kartlegge den russiske nordflåtens kapasitet, og hun skal ha forsøkt å trenge seg inn på hemmelig militært område, noe som betyr spionasje, ifølge TV-kanalen.

Norge kommer foreløpig ikke til å sende en erstatter til Russland for å evaluere det norske engasjementet i AMEC-samarbeidet. (©NTB)