Åpen for alle - alltid

Milliarder til ubrukelige sexprogrammer

Milliarder til ubrukelige sexprogrammer
Milliarder til ubrukelige sexprogrammer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmer for seksualundervisning som legger vekt på seksuell avholdenhet, og som har kostet amerikanske skattebetalere seks milliarder kroner, virker ikke, viser en amerikansk offentlig rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Washington (NTB-Reuters): Ifølge rapporten er det like sannsynlig at tenåringer som har gjennomgått programmene, har sex som de som ikke har gjennomgått dem.

Rapporten gjenoppliver debatten om programmene som Bush-administrasjonen har brukt seks milliarder kroner på - 87,5 millioner dollar i året, som tilsvarer 525 millioner kroner.

By og land

Selv om det var Kongressen som ba om at rapporten ble utarbeidet, ble den ikke offentliggjort av helsedepartementet, men av aktivister og kontoret til den demokratiske kongressmannen Henry Waxman.

Undersøkelsen er basert på vel 2.000 ungdommer på rundt 16 år som bor både i byen og på landet i Florida, Wisconsin, Mississippi og Virginia. 1.200 av dem hadde noen år tidligere deltatt i programmer i skolen for seksualundervisning som la vekt på seksuell avholdenhet før ekteskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser at gjennomsnittlig debutalder for sex var 14,9 år for begge kategorier.

Ingen forskjell

På andre spørsmål var også tallene helt like for begge grupper: I de siste tolv månedene hadde 23 prosent av de spurte i begge grupper hatt sex med kondom, 17 prosent i begge grupper hadde hatt sex med kondom av og til, og 4 prosent hadde hatt sex uten noensinne å bruke kondom.

Det var heller ingen påviselig forskjell når det gjelder hvor mange sexpartnere de unge hadde hatt. Rundt 25 prosent i begge grupper hadde hatt sex med tre eller fire partnere.

«Må fortsette»

- Undersøkelsen viser det stadig mer bevis peker mot, nemlig at progammer for seksuell avholdenhet ikke beskytter de unge. Kort sagt, amerikanske skattebetalere har betalt over en milliard dollar for programmer som ikke virker, sier Waxman.

Men motstanderne av sex før ekteskapet sier at undersøkelsen viser det stikk motsatte, nemlig at programmene må fortsette med de nødvendige endringer for å gjøre dem mer effektive. (©NTB)