Helga Pedersen gleder seg til toppverv

Helga Pedersen gleder seg til toppverv
Helga Pedersen gleder seg til toppverv
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriminister Helga Pedersen (34) hadde så vidt kommet tilbake etter fødselspermisjon da hun ble foreslått som ny nestleder i Arbeiderpartiet. – Dette var veldig hyggelig, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Gorm Kallestad / SCANPIX

Oslo (NTB): Den unge småbarnsmoren fra Finnmark har bred støtte i partiet når hun på landsmøtet neste helg overtar vervet etter partiveteranen Hill-Marta Solberg.

34-åringen fra Vestertana kan vise til noe av en kometkarriere i partiet. Hun hadde Gro Harlem Brundtland som forbilde og er allerede utropt til «den nye Gro» av Dagsavisen.

Fredag ble Pedersen foreslått av en enstemmig valgkomité som ny nestleder. Det har lenge vært kjent at hun er partileder Jens Stoltenbergs favoritt.

Helga Pedersen sier at hun gleder seg til utfordringen, men at hun samtidig har stor respekt for oppgaven.

Ingen programerklæring
– Det er landsmøtet som bestemmer. Foreløpig er jeg bare foreslått, sier hun beskjedent i klyngen av et stort presseoppbud på tampen av Fiskeri- og havbruksnæringens temadag.

Noen programerklæring ville hun ikke komme med, men sier at hun vil fortsette arbeidet for landets og partiets beste. Hun avfeier fullstendig alle spørsmål om videre klatring i partiet og om en statsministerposisjon kan skimtes i det fjerne.

Helga Pedersen var aktiv i AUF, kvinnebevegelsen og Finnmark Arbeiderparti, før hun ble fylkesordfører og senere statsråd. Valgkomiteens leder Sigbjørn Johnsen sier til NTB at Pedersen tidlig pekte seg ut.

– Helga har vært en klar kandidat hele tiden, sier Johnsen.

Valgkomiteens innstilling var klar allerede onsdag kveld. Ifølge Johnsen var det aldri noe tema å innstille to nestledere, en løsning som Arbeiderpartiet med vekslende hell har prøvd ut i perioder med fløystrid og personkonflikter.

Uredd politiker

Av valgkomiteen blir Helga Pedersen karakterisert som en uredd politiker med en sterk positiv politisk vilje.

– Det er viktig å spre partiledelsen utover i landet, sier Sigbjørn Johnsen til NTB.

Pedersen har mellomfag i russisk og historie og har gått videregående skole i Frankrike.

Stortingsrepresentant Eirin Sund fra Rogaland var Helga Pedersens eneste reelle utfordrer til nestledervervet, men hun trakk sitt kandidatur tidligere denne uken.

LO-representanter
Valgkomiteen har innstilt LO-leder Roar Flåthen, Fagforbundets leder Jan Davidsen og Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen som medlemmer av det 20 personer store sentralstyret.

LO-representasjonen i Arbeiderpartiet er blitt kritisert av opposisjonen og deler av fagbevegelsen, men LO-ledelsen har uttrykt et klart ønske om å få beholde de tre plassene. Flere av de andre foreslåtte sentralstyremedlemmene har dessuten erfaring fra lokalt fagforeningsarbeid.

– Valgkomiteen mener det er viktig at LOs leder sitter i sentralstyret, og vi så ingen grunn til å endre på dette, sier Johnsen.

Grasrota
Et annet poeng med sammensetningen av sentralstyret er det brede innslaget av lokalpolitikere. Statsrådene Karita Bekkemellem, Dag Terje Andersen og Anne-Grete Strøm-Erichsen har stilt sine plasser til disposisjon etter press fra grasrota i partiet.

Statsrådene Bjarne Håkon Hanssen, Trond Giske og Sylvia Brustad fortsetter i sentralstyret, og stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt kommer inn som leder av kvinnenettverket.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet vil bestå av elleve menn og ni kvinner dersom valgkomiteens innstilling får flertall på landsmøtet neste helg. (©NTB)