I kontakt med 28 leger før han døde

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann som var innlagt ved Sørlandet sykehus i Kristiansand i fjor, hadde kontakt med 28 leger før han døde. Pasientombudet er sterkt kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto: Scanpix

- Når de stadig treffer nye leger, opplever pasienter at de ikke blir behandlet som mennesker. De blir behandlet stykkevis og delt, som organer, sier pasientombud Gunnhild Solberg i Vest-Agder til NRK.

I tillegg til de 28 legene på sykehuset, var mannen i kontakt med både fastlegen og flere legevaktsleger.

- At en journal viser at en pasient hadde 28 leger uten å få en pasientansvarlig lege, er det mest ekstreme. Men jeg har også truffet en pasient med en dødelig sykdom som hadde truffet samtlige leger på sin avdeling, sier Solberg.

Pasientrettighetsloven har virket i over seks år. Loven sier at én lege skal ha et spesielt ansvar for å følge med, og sørge for samarbeid og behandling.

- Etter alle disse årene i denne jobben, tør jeg si at loven neglisjeres, sier Solberg som mener Helsetilsynet må legge sterkere press på sykehusene.

Men det er vanskelig å få sykehusene til å følge loven, mener fungerende fylkeslege i Vest-Agder, Toril Hagerup-Jenssen.

- Samtidig ser vi ved våre tilsynssaker at det oppnevnes langt flere pasientansvarlige leger nå enn før, sier Hagerup-Jenssen. (©NTB)