Nesten alle tiåringene har mobiltelefon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri før har så mange tiåringer i Norge hatt egen mobiltelefon. I fjor hadde 85 prosent av dem egen mobil, viser tall fra Telenors familieundersøkelse, utført av Opinion.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXFoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Oslo (NTB): I løpet av de siste tre årene har ni- og tiåringene blitt store mobilbrukere. I 2003 hadde 16 prosent av niåringene mobiltelefon. I fjor hadde 40 prosent av dem egen mobil.

For tiåringene er tallene enda høyere. Så mange som 58 prosent av dem hadde mobiltelefon i 2003. I fjor økte andelen til hele 85 prosent, skriver Aftenposten.


- Vi ser at andelen barn med mobiltelefon øker i alle aldersgrupper, bortsett fra de aller yngste. Det er ikke vanlig at en femåring har mobiltelefon, men jeg tror at utviklingen vil vise at det i framtiden vil bli stadig yngre brukere, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.


Han tror den store økningen i mobilutbredelse fra niåringene til tiåringene kan skyldes at tiåringene går i fjerde klasse og mange slutter på SFO. Da ønsker foreldrene mer kontroll, og utstyrer avkommene med egen mobil. Og mødrene får skylden.


- Det er mødrene som i 70 prosent av tilfellene tar initiativ til at tiåringen får en mobil. Det sosiale presset, der barna kommer hjem og sier at «alle har, bortsett fra meg», setter ikke inn før i tolvårsalderen. Men da har faktisk talt alle mobil, sier Lessum. (©NTB)