Meny

Drapstiltalt følte seg overvåket av UDI

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kamel Mellah, som er tiltalt for drapet på legen Stein Sjaastad, følte seg overvåket og avlyttet av Utlendingsdirektoratet, forklarte han da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett tirsdag.

Dagen før drapet på Sjaastad 29. mars i fjor, hadde Mellah oppsøkt advokat for å få stanset en film som han mente var tatt opp under et tidligere besøk hos Sjaastad. Filmen skulle vise en rektoskop-undersøkelse av Mellah som led av hemoroider.

Sammen med advokaten skulle de finne ut på hvilken TV-kanal filmen var vist. Mellah forklarte i tingretten at han mente filmen fornærmet ham ved å framstille ham som homofil. Han ville også gå til søksmål mot Sjaastad i samarbeid med sin advokat.

Besøket hos advokat 28. mars 2006 var det siste Mellah sa han husket fra tiden før drapet. Fra selve drapsdagen husket han ingenting. Den var som et svart hull, forklarte han i retten.

Ingeniør i Riga

Mellah er tiltalt for overlagt drap, men påtalemyndigheten mener han var psykotisk i gjerningsøyeblikket og vil derfor ikke legge ned påstand om straff. I stedet ber de retten å dømme ham til tvungen psykiatrisk behandling på institusjon, fordi de mener det er stor fare for at han kan begå alvorlige forbrytelser på nytt.

Kamel Mellah som er fra Algerie, kom fra Danmark til Norge i 2004 for å søke om politisk asyl etter at han hadde fått avslag i nabolandet i sør. Han forlot sitt fedreland i 1988 etter at medlemskap i det algeriske kommunistpartiet skulle ha gjort opphold i Algerie vanskelig. Han dro så til Sovjetunionen og oppholdt seg i Tiflis, Moskva og Riga fram til 1997 der han tok diplomeksamen som ingeniør, og der han giftet seg og fikk ett barn.

Mulla Krekar

I forbindelse med en reise i Tyskland ble han pågrepet uten nødvendige papirer og sendt tilbake til Algerie i 1997 der han ble satt til å avtjene verneplikt. Han fikk ikke algirsk pass og rømte til Marokko og videre til Danmark.

Mellah fortalte at han begynte å føle seg overvåket mens han bodde på asylmottak i Mosjøen i Nordland i perioden 2004-2005. Det var UDI som drev med telefonavlytting og plasserte mikrofoner i bopelen hans, forklarte han i tingretten.

Mens han bodde i Mosjøen, ble han lagt inn til observasjon på psykiatrisk sykehus i Bodø.

Han reiste til Oslo for å unngå overvåkingen, men det hjalp ikke. Mellah sa at han trodde folk visste alt om ham, både livet han hadde levd og tankene hans. Han syntes ikke han fikk hjelp på noe hold og søkte Folkeregisteret om å få skifte navn fordi han mente vanskene han møtte, skyldtes at navnet hans ble forbundet med mulla Krekar.

Kaotisk tid

- Det var ei kaotisk tid, og jeg sov dårlig, sa han i retten.

Det var hans fastelege som henviste ham til Sjaastad slik at han der kunne få hjelp for sine kroppslige plager. Etter to konsultasjoner hos Saastad mente Mellah at han hadde blitt videofilmet av Sjaastad som han trodde ble manipulert av UDI.

På spørsmål i retten om han visste at Sjaastad var homofil, svarte Mellah at for ham var Sjaastad en vanlig lege.

Sjaastads sekretær forklarte i retten at tiltalte hadde kalt Sjaastad for homse på drapsdagen. Hun hørte bråk fra kontoret, og da hun kom inn på legekontoret sto tiltalte over legen med kniv i hånden. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus