Ingen løfter om norsk teknologi på Kårstø

Ingen løfter om norsk teknologi på Kårstø
Ingen løfter om norsk teknologi på Kårstø

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil ikke love at norsk teknologi vil bli tatt i bruk i CO2-håndteringen i gasskraftverket på Kårstø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte konstituert leder i LO, Roar Flåthen, i Oslo tirsdag morgen for å diskutere CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø. Bjørnøy ble møtt av demonstranter fra Natur og Ungdom utenfor Folket Hus da hun ankom. (Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Etter et møte tirsdag mellom miljøvernministeren og fungerende LO-leder Roar Flåthen kom LO med et innspill der organisasjonen mener at det beste for miljøet er å satse på å utvikle en mer effektiv norsk teknologi enn å satse på kjent, men uprøvd utenlandsk teknologi.

– Et av de viktigste punktene er at vi nå er enige om at vi i fellesskap skal gjøre en henvendelse til Innovasjon Norge, NHO og Næringsdepartementet for å få en dialog knyttet til miljøvennlig næringsutvikling, sa Roar Flåthen etter møtet.

Håper på gjennomslag

– Vi har gjort et innspill nå til regjeringen, og kommer senere til å ha et møte med de tre regjeringspartiene. Vi mener vi har gode argumenter for at man må sørge for å få med norsk teknologi i Kårstø-prosjektet, så gjenstår det å se om vi får gjennomslag for det, sier Flåthen til NTB.

Dialogen de er blitt enige om å opprette inkluderer blant annet en invitasjon til et felles seminar om miljø og næringsutvikling.

– Naturlige temaer å ta opp vil være bærekraftig produksjon og forbruk, miljøteknologi, miljøvennlige innkjøp, grønt reiseliv og bioenergi, sier Flåthen.

Ingen løfter

Miljøvernministeren ville ikke si noe om hvordan hun oppfatter mulighetene for å benytte norsk teknologi kontra utenlandsk.

– Regjeringen skal behandle dette etter at olje- og energiministeren har jobbet grundig med saken. Vi har ikke fattet noen beslutning ennå, og vi tar imot innspill fra LO som fra alle andre, sier Bjørnøy.

– Vi har slått fast at vi står overfor så store og viktige miljøutfordringer framover at LO også i sterkere grad ønsker å delta i den endringen som må til i samfunnet vårt, sier Bjørnøy, som ikke ønsker å kommentere tidsplanen videre for Kårstø-prosjektet.

– Jeg har gjort det klart i dag at mitt utgangspunkt er at Kårstø må renses så fort som mulig, men jeg ønsker ikke å si mer om dette punktet, sier miljøvernministeren.

Norge bør være i forkant

LO-leder Flåthen understreket at han har inntrykk av at LOs innspill vil bli behandlet seriøst og ordentlig i regjeringen.

– Vi har den samme målsettingen som miljøvernministeren har, at dette skal være et godt og bra teknologiløft, og kanskje være et av de virkelige bidragene til å kommersialisere rensing av fossile brennstoffer, noe Norge bør være i forkant av. Vi tror det er bra for miljøet at også norsk teknologi kommer på banen, mener han.

Flåthen opererer med en forsinkelse på 8-9 måneder for å få innført en norsk løsning på rensingen av Kårstø, men ville ikke konkret si noe om hva som ville være LOs smertegrense når det gjelder innføringen av et norskutviklet system for CO2-håndteringen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus