Meny

- Anbudskrig på bygninger setter barns helse i fare

- Anbudskrig på bygninger setter barns helse i fare

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inneklima og barnas helse blir glemt i anbudskrigen om å bygge offentlige barnehager og skoler, mener eksperter.

Oslo (NTB): - Det blir overhodet ikke fokusert på inneklima i anbudsprosessene. Man får smellen når huset skal tas i bruk. Å gjøre om ting etterpå kan bli veldig dyrt, sier lege og forsker Knut Skulberg til Aftenposten.

Skulberg har skrevet en doktoravhandling om helse og inneklima ved Statens arbeidsmiljøinstitutt. Han mener mange entreprenører fokuserer på å bli ferdige i tide og ikke på å lage sunne bygg.

Sivilingeniør og inneklimarådgiver Gaute Flatheim mener bruken av anbud fører til at stat og kommuner velger de billigste løsningene når de skal bygge nytt. Han tror dette er årsaken til at mange får inneklimaplager.

- Vi ødelegger våre barn og unge fra barnehage og oppover, sier Flatheim.

Bruk av billige materialer som avgir gasser, avgassing fra møbler, tepper og maling, for dårlig rengjøring under byggingen og nedprioritering av ventilasjonsanlegg er resultatet av anbudsrundene, ifølge ekspertene.

Men Statsbygg, som årlig står for rundt 150 byggeprosjekter, mener at inneklimaet sikres.

- Når vi blir kritisert for våre prosjekter, så er det som regel fordi det blir for dyrt. Vi stiller strenge krav til utførelse og materialer, sier Hege Njaarygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus