Meny

Prefab Sprout : «Steve McQueen» (Kitchenware / Legacy / SonyBMG)

Umulig å glemme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prefab Sprouts «Steve McQueen» er et av 80-tallets beste album.

I 1985 kom Prefab Sprouts andre album ut for første gang. Den ambisiøse debuten «Swoon» skulle følges opp, og resepten var lavere skuldre og høyere popmusikkfaktor. Produsent Thomas Dolby ble delegert oppgaven å plukke ut låtene fra et stort utvalg av demoer fra bandets ubestridte leder, Paddy McAloon. Det viste seg å være et smart trekk. Dolby plukket materiale med hitpotensiale, et potensiale den skjøre kunstnersjelen til McAloon verken bryr seg nevneverdig om eller sannsynligvis er i stand til å gjenkjenne.

I've got six things on my mind / you're no longer one of them

Resultatet ble ikke bare Prefab Sprouts beste album, men også ett av åttitallets ypperste. Låtene i seg selv holder mål herfra til evigheten, noe de nye akustiske versjonene som følger med på denne utgivelsen viser. Men Dolbys genistreker i produksjonsstolen skal ikke undervurderes som faktor for at «Steve McQueen» ble en plate det er lett å like og umulig å glemme. På den oppgraderte versjonen, som nå er å finne hos din lokale plateforhandler, er denne faktoren ti ganger mer tydelig enn på den gamle CD-versjonen. Klarere eksempel på effekten av remastring med moderne utstyr er vanskelig å finne før Sly & The Family Stone, Dr. John og Replacements-katalogen har fått samme behandling. «Steve McQueen» har for første gang blitt et studiomesterverk i mine unge og historieløse ører.

I've lost just what it takes to be honest

I den ferske boka «Faking It» argumenterer forfatterne Hugh Barker og Yuval Taylor for at autensitetsbegrepet i musikk er meningsløst. Selve hedersbegrepet i rock og introspektiv visesang får seg med andre ord et kraftig skudd for baugen. Paddy McAloons samlede verker er enda et argument i denne retningen. Gjør åttitallsproduksjonen til Thomas Dolby «When Love Breaks Down» mindre gripende og «ekte» enn den akustiske versjonen på disk to? Den gjør ikke det, vet du, selv om det tok undertegnede mange år å innse dette. Sondre Lerche, en svoren Prefab Sprout-beundrer, har også forstått dette fundamentale faktum som forkludrer så mye diskusjon om musikk. At Lerche på sin side ikke skriver like sterke og tidløse låter som McAloon får så være.

If you steal - be Robin Hood

Melodiene og arrangementene på «Steve McQueen» låner mer av Gershwin enn Guthrie, for å låne noen ord fra albumets forbilledlige liner-notes. Men tekstene, for noen tekster! Som for eksempel åpningen på «Moving The River»: You surely are a truly gifted kid / But you're only good as / The last great thing you did / And where've you been since then / Did the schedule get you down / I hear you've got a new girlfriend / How's the wife taking it? Synd tekstene ikke er inkludert i skrevet form nå som plata endelig ble reutgitt. På den annen side er det enda et argument for å høre desto bedre etter.

The things you do / To stop the truth from hurting you

Med strenge ører kan det sies at platas andre halvdel ikke er like sterk som den første, men om det skal være slik at karakterskalaen 1-10 reflekterer det totale antall av musikk som er gitt ut på plate, er det ingen tvil om at Prefab Sprouts andre album hører hjemme blant den beste tidelen.

Karakter: 10 av 10

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus