Meny

Kvinner med høy utdanning får oftere brystkreft

Kvinner med høy utdanning får oftere brystkreft

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner med høy utdanning har større sjanse for å dø av brystkreft enn kvinner som ikke har studert, viser en undersøkelse blant elleve millioner kvinner i ti europeiske land, inkludert Norge.

foto: Scanpix
Dansesjef og skuespiller Henriette Lien kjenner på kunstige bryster i forbindelse med Rosa sløyfe-aksjonen på Egertorget i Oslo i fjor høst. Brystkreft rammer vel 2800 kvinner hvert år i Norge.
Kvinner med universitetsutdannelse har 15 prosent høyere risiko for å dø av brystkreft enn kvinner som har bare ungdomsskole.

- Vi har aldri gjort en så stor studie før. Nå mener vi at vi kan slå fast at det er en sammenheng mellom høy utdannelse og dødelig brystkreft, sier avdelingsdirektør i helsestatistikk ved Folkehelseinstituttet, Heine Strand, til Dagbladet.

Studien har sammenlignet Norge, Finland, Danmark, England og Wales, Belgia, Frankrike, Sveits og Østerrike, samt Torino i Italia og Barcelona og Madrid i Spania gjennom 1990-tallet.

Forskerne fant at høy utdanning fører til økt risiko for brystkreft de aller fleste stedene. Unntakene var Finland, Frankrike og Barcelona. Forskerne vet ikke hvorfor disse stedene skiller seg ut.

Doktorgradsstipendiat Tonje Braaten ved Universitetet i Tromsø sier at det ikke er studiene i seg selv som gjør at kvinner dør av brystkreft. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus