Åpen for alle - alltid

- Uakseptabelt å ikke handle

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs klimarapport viser at det haster enda mer med å redusere klimautslippene. Nå er det uakseptabelt å ikke handle, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå ville det være helt uakseptabelt å ikke handle, rapporten viser at dette er det mest alvorlige miljøproblemet verden har stått overfor, og at risikoen er stor for at vi kan gjøre ubotelig skade på blant annet verdens matproduksjon, sier Stoltenberg til NTB.

Etter rapporten, som ble lagt fram fredag, er det ifølge statsministeren ikke lenger lov å forsøke å bagatellisere disse problemene.

- Stadig flere forstår at vi må gjøre noe. Derfor er det desto mer uakseptabelt og uansvarlig at Frp er motstander av Kyoto-avtalen. Den er grunnmuren i alt internasjonalt klimaarbeid, sier Stoltenberg.

Han mener Norge må gå foran og bidra til å få ned utslippene.

- Vi må presse på for å få til en enda mer ambisiøs klimaavtale som kan bidra til større reduksjoner i utslippene enn dagens Kyoto-avtale, og der flere land er med, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er verken USA, India, Kina, Brasil eller Australia med i Kyoto-avtalen.

Norge må ifølge statsministeren gjennomføre betydelige utslippsreduksjoner her hjemme, for eksempel ved å sørge for rensing av gasskraftverket på Mongstad. Han vil også satse mer på vindmøller og bioenergi.

- Vi må gjennomføre et kvotesystem som gjør at industrien reduserer sine utslipp. Vi må legge om avgiftene i en mer miljøvennlig retning. I tillegg må vi gjøre mye for å redusere utslippene i utviklingsland som Kina, sier Stoltenberg, som nylig har vært på rundreise i landet. (©NTB)