– Saddam samarbeidet ikke med al-Qaida

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saddam Husseins regime samarbeidet ikke med al-Qaida, slik Bush-administrasjonen hevdet før invasjonen av Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon konkluderer med at Saddam Hussain ikke samarbeidet med al-Qaida. Foto: REUTERS / Scott Nelson / Scanpix.Pentagon konkluderer med at Saddam Hussain ikke samarbeidet med al-Qaida. Foto: REUTERS / Scott Nelson / Scanpix.

Det konkluderer Pentagon i en nylig frigitt rapport, ført i pennen av generalinspektør Thomas F. Gimble.

Rapporten bygger på mengder av irakiske dokumenter samt avhørene av Saddam og to av hans nærmeste medarbeidere, skriver Washington Post.

Den nylig nedgraderte rapporten slår fast at påstandene om tett bånd mellom Saddam Hussein og al-Qaida var grunnløse.

Blant dem som fortsatt holder fast ved at al-Qaida benyttet Irak som frihavn under Saddam Hussein, er visepresident Dick Cheney.

- Al-Qaida opererte fra Irak før vi invaderte, hevdet Cheney i et radiointervju denne uka, samme dag som Gimbles rapport ble frigitt.

Visepresidenten advarte deretter på nytt mot amerikansk tilbaketrekking fra Irak, og hevdet at det vil være ensbetydende med å skjenke al-Qaida seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gimbles rapport viser at CIA så sent som i juni 2002 slo fast at det fantes få om noen beviser som underbygde påstanden om kontakt mellom al-Qaida og irakiske tjenestemenn.

Ledende tjenestemenn i Bush-administrasjonen hevdet derimot det motsatte da de noen måneder senere skulle rettferdiggjøre invasjonen av Irak. (©NTB)