Meny

FNs klimarapport tegner mørk framtid

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den globale oppvarmingen vil føre til raskere og mer omfattende ødeleggelser enn hva man tidligere har trodd, ifølge FNs nye klimarapport.

Ekspertene advarer mot mer tørke og sult i Afrika og Asia, samt økende ekstremvær, stigende havnivå og utryddelse av en mengde arter.

Eksperter og utsendinger ble fredag formiddag enige om den endelige teksten etter en lang natt med harde forhandlinger.

- Vi har akkurat avsluttet et maratonmøte. Det var en produktiv, men utmattende øvelse, sa lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri, som er fornøyd med den endelige teksten.

Tautrekking

Gjennom hele natten pågikk tautrekkingen om teksten i Brussel. Flere land, blant andre USA, Kina og Saudi-Arabia, skal ha presset på for å dempe ordbruken.

- Dette er første gang at vitenskapen er blitt utfordret av politikere, sa en sint utsending fredag morgen.

Rapporten skal senere på dagen legges fram for delegater fra over 100 land for en endelig godkjenning.

I rapporten heter det blant annet at den globale oppvarmingen vil føre til endringer i regnvær, kraftigere stormer, mer tørke og flom. I tillegg vil smeltingen av isbreer fortsette i økende tempo. Og det er de fattigste landene som kommer til å bli verst rammet.

Kinesisk press

En av rapportens forfattere, Gary Yohe, sier at Kina, Russland og Saudi-Arabia hadde de sterkeste innvendingene mot teksten under forhandlingene.

Kina ønsket blant annet å fjerne et avsnitt hvor ekspertene skriver at det er «svært høy sannsynlighet» for at klimaendringene er menneskeskapte.

Kina er det land i verden som har høyest utslipp av drivhusgasser etter USA.

Andre sa at også USA hadde insistert på endringer slik at rapporten ble mer utvannet.

Rapporten er del av FNs klimapanel (IPPC) sin undersøkelse av klimaendringene og sannsynligheten for at de er menneskeskapte. Gjennomgangen er den første på seks år. Panelet har basert rapporten på arbeidet til i alt 2.500 forskere. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus