Løslatte soldater tilbake på britisk jord

Løslatte soldater tilbake på britisk jord
Løslatte soldater tilbake på britisk jord
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nesten to uker i iransk arrest kunne de 15 britiske marinegastene smilende sette beina på britisk jord. Samtidig åpner Tony Blair for et skifte i forholdet mellom Iran og Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Soldatene Faye Turney og Simon Massey kunne torsdag igjen sette speak føttene på britisk jord etter å ha blitt holdt tilbake i Irak siden 23. mars. Foto: REUTERS/Stephen Hird/ SCANPIX

Soldatene hadde alle på seg uniformer, og flere spøkte og lo ved ankomsten. De stilte seg opp for å bli fotografert foran British Airways-flyet som hadde brakt dem fra Teheran til London. Deretter ble de satt på et helikopter som brakte dem til en militærbase sørvest i England der de ble gjenforent med familiene sine.

- Vi har hatt noen harde uker, men stemningen nå er fantastisk, sier Roy Ashfield, som er bestefar til marinegasten Andrew Henderson (23).

- Det er storslåtte nyheter at han kommer hjem. Jeg føler meg fantastisk, fremholder han til BBC.

Bestemoren til marinegasten Joe Tindall (21) sier hun er lettet og glad over at hun nå kan være trygg på at barnebarnet er i sikkerhet.

- Det har vært mye opp og ned disse dagene, sier Diane Andrews.

Tautrekking

Etter nesten to uker med hissig ordkrig og diplomatisk tautrekking kunngjorde Irans president Mahmoud Ahmadinejad onsdag at de britiske fangene ville bli løslatt. Iran har ennå ikke fått den offentlige beklagelsen som landets regime krever, og Ahmadinejad mener den britiske regjeringen ikke er modig nok til å innrømme sine feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Torsdag uttalte imidlertid en rådgiver til Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, at Iran har mottatt et brev med en beklagelse fra britiske myndigheter.


- Iran satte som forutsetning at Storbritannia aksepterte at de krenket Irans territorialgrenser og beklaget for dette. Tirsdag fikk et brev med en slik beklagelse, sier Khameneis utenriksrådgiver Ali Akbar Velayati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Blair optimistisk

Samtidig som marinegastene kom hjem, sa statsminister Tony Blair at muligheten er åpen for et skifte i forholdet mellom Iran og Storbritannia - hvis Iran ønsker det.


Blair mener at det har dukket opp ny og interessant kommunikasjon med Iran de siste dagene. Det skal ikke ha vært nødvendig å kjøpslå med iranerne for å få frigitt marinegastene som ble tatt i arrest i omstridt farvann i Persiabukta 23. mars, ifølge Blair.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Han uttrykte også glede over at soldatene er tilbake, men samtidig sorg over de fire britiske soldatene som torsdag ble drept i en bombeeksplosjon i den sørirakiske byen Basra.


Gaver fra Iran

Før soldatene forlot Iran, ble de eskortert til flyplassen i Teheran av den iranske revolusjonsgarden, som tok dem til fange i Persiabukta 23. mars. På flyplassen mottok de gaver fra iranske myndigheter.Storbritannias ambassadør i Teheran, Geoffrey Adams, var til stede på flyplassen, men han ville ikke uttale seg til pressen.


De 15 ble tatt til fange innerst i Persiabukta, ved munningen av Shatt al-Arab-elven på grensen mellom Iran og Irak. Iran hevdet at britene befant seg i iransk farvann, men britiske myndigheter hevdet at de var på patrulje i irakisk farvann.


- Benådet

- Selv om vi står fast på våre rettigheter, vil disse soldatene bli benådet, og vi tilbyr det britiske folk soldatenes frihet, sa Ahmadinejad onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Han kritiserte Storbritannia kraftig for å ha sendt Faye Turney, som er småbarnsmor og eneste kvinne blant fangene, på et såpass farlig oppdrag.


Da britene møtte presidenten onsdag, uttrykte flere av marinegastene takknemlighet overfor Iran:


- Deres folk har vært virkelig snille med oss, og vi setter stor pris på det, sa en av dem. (©NTB)