Meny

Ikke en eneste norsk student i Tyrkia

Ikke en eneste norsk student i Tyrkia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Istanbul er i økende grad en ettertraktet destinasjon for internasjonale studenter. Men ikke en eneste norsk student gjennomfører gradstudier i Tyrkia.
Foto:

Marmara univeristet, Haydarpaşa Campus. Foto: Wikipedia

På tross av et bredt utvalg av engelskspråklige studier og Istanbuls sentrale rolle som bro mellom øst og vest, er det ingen interesse å spore blant norske studenter. Det er et uttrykt politisk ønske at flere studenter bør dra nytte av de muligheter som finnes for studier ved mer eksotiske destinasjoner.

En attraktiv destinasjon

Få steder er mer egnet enn Istanbul hvis man ønsker å føle historiens sus, observere sammensmeltingen av øst og vest og framveksten av en økonomi som vil være av sentral betydning for Europa i årene fremover.

Velrenommerte universiteter med engelsk som undervisningsspråk har entret scenen og gjort Istanbul til et populært mål for internasjonale studenter.

Ifølge tall fra Anatolian News Agency gjengitt i Turkish Daily News studerer mer enn 5000 utenlandske studenter ved Istanbuls universiteter, blant disse Bilgi , Marmara , Fatih , Koc , Istanbul og Bosporus.

Ved det private universitetet Koc studerer de fleste administrative og økonomiske fag, mens internasjonal politikk er populært ved Bosporus. Historiske fag ved Koc er et annet populært valg for internasjonale studenter.

- Jeg ville oppleve noe annerledes enn den vanlige europeiske studieopplevelsen. Det er godt å vite at tusener av år med historie har utspilt seg her - og jeg er bare en del av det, forteller amerikanske Mark Meyer som studerer matematikk og statistikk ved Koc, til Turkish Daily News

Ingen interesse i Norge

I studieåret 2006-2007 er det ingen norske studenter som gjennomfører bachelor- eller mastergradstudier i Tyrkia. 18 studenter tar et opphold i Tyrkia som del av en norsk grad, og en eneste student gjennomfører en doktorgrad.

Dette på tross av at det generelt er stor interesse for eksotiske studiesteder. I undervisningsåret 2005-2006 studerte for eksempel 63 gradstudenter og 329 delstudenter i Sør-Afrika, 14 gradstudenter og 260 delstudenter i Kina, og 288 delstudenter i Tanzania.

Informasjonskonsulent Solbjørg Sørensen i Lånekassen er ikke overasket over tallene.

- At Tyrkia har et ukjent språk og ukjent kultur spiller helt klart inn, sier hun til ABC Nyheter.

Hun mener det er trist at det ikke er større interesse for studier i Tyrkia.

- Studenter i Tyrkia kan få opplevelser og erfaringer som er mye mer spesielle enn hva de som reiser i flokk vil oppleve. De vil måtte oppsøke andre miljøer og dra fordel av det.

Vil ha flere til utradisjonelle studiesteder

Sørensen gjør det helt klart at større spredning i studentenes valg av studiedestinasjoner er et uttrykt ønske fra politisk hold.

- Blant annet er det etablert språkstipender til ekstra språkopplæring. Støtten kan taes i form av kurs før studiestart eller som et semester med språkopplæring, forteller hun.

Med denne ekstra drahjelpen og økt kunnskap om Istanbuls mange engelskspråklige studietilbud kan interessen for Tyrkia som studiested øke også blant norske studenter i tiden fremover.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus