Meny

Ønsket løslatte fanger lykke til

Ønsket løslatte fanger lykke til

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hilste på de 15 britiske soldatene og ønsket dem lykke til da han onsdag kunngjorde at de ville bli løslatt.
Foto: Scanpix
President Mahmoud Ahmadinejad mener han har gitt Storbritannia en gave når han løslater de 15 fangene.

Iransk fjernsyn viste bilder av presidentene etter at han hadde avsluttet pressekonferansen der han kom med nyheten om løslatelsen. TV-bildene viser presidenten mens han deltar på en seremoni for å markere frigivelsen av britene. Ahmadinejad smiler og spøker med dem, og spør angivelig hvordan det står til med dem før han ønsker dem lykke til med framtiden.

Seremonien startet like etter at Ahmadinejad avsluttet sin pressekonferanse onsdag ettermiddag. Soldatene var iført sivile klær, og en etter en ble de ført fram til presidenten, som håndhilste på dem.

- Vi er takknemlige for din tilgivelse, og vil takke deg og det iranske folk, sa en av britene til presidenten.

Det var onsdag ettermiddag forvirring om hva som ville skje videre med dem. Noen meldinger gikk ut på at soldatene skulle overlates til den britiske ambassaden i Teheran. Andre meldinger gikk ut på at de skulle overføres til det iranske utenriksdepartementet. En talsmann for den iranske presidenten opplyser at soldatene flyr hjem til Storbritannia torsdag.

Glede og lettelse

I Storbritannia var lettelsen stor både hos familiene og i regjeringen da nyheten om løslatelsen ble kjent.

- Storbritannia er glad for den uventede kunngjøringen om at 15 marinesoldater som er anholdt i Iran vil bli løslatt. Vi undersøker nå hva dette egentlig innebærer, om hvordan det skjer og tidspunkt for løslatelsen, sier en talskvinne for statsminister Tony Blair.

Ifølge iransk TV ropte de britiske soldatene av glede da de fikk nyheten om at de ville bli satt fri.

Broren til en av de 15 marinesoldatene sier nyheten om løslatelsen var «fantastisk».

- Dette har vært 13 lange døgn, sier Nick Summers til Sky News. Også familiene til de andre soldatene uttrykker glede og lettelse over det som har skjedd.

«En gave»
Det var på en pressekonferanse i Teheran onsdag ettermiddag at Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom med den uventede nyheten. Ahmadinejad sa at løslatelsen er «en gave til Storbritannia». Han sa også at det ikke dreier seg om en byttehandel med fem iranske diplomater som sitter fengslet i Irak.

Samtidig understreket han at han er skuffet over at Storbritannia ikke «er modig nok til å innrømme» at de 15 marinesoldatene hadde tatt seg ulovlig inn i iransk farvann da de ble tatt av den iranske kystvakten fredag for snart to uker siden.

Storbritannia har hele tiden holdt fast på at soldatene var i irakisk farvann.

- Selv om vi står fast på våre rettigheter, vil disse soldatene bli benådet, og vi tilbyr det britiske folk soldatenes frihet, sa Ahmadinejad.

Kvinnekritikk
Den iranske presidenten henviste så til de mange «tilståelsene » som soldatene har kommet med på iransk TV, og han ba statsminister Blair «om ikke å dømme soldatene for å ha fortalt sannheten».

Ahmadinejad kritiserte Blair for at den eneste kvinnen blant de pågrepne, Faye Turney, i det hele tatt tjenestegjorde i de væpnede britiske styrkene.

- Blant de arresterte var det en kvinne, mor til et lite barn. Hvorfor gir de slike oppdrag til en kvinne og mor, spurte Ahmadinejad.

På pressekonferansen delte president Ahmadinejad ut æresmedaljer til de iranske grensevaktene som arresterte britene. (©NTB)

Oppdatert med ny, utvidet sak og nytt bilde klokken 17.50.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus