Meny

Visste hvordan Hrant Dink ville bli drept

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen av drapet på redaktøren og demokratiforkjemperen Hrant Dink viser at tyrkisk sikkerhetstjeneste hadde detaljert kunnskap om det forestående drapet.

Den 17 år gamle attentatmannen Ogun Samast. (Foto: Reuters / Scanpix)Den 17 år gamle attentatmannen Ogun Samast. (Foto: Reuters / Scanpix)

Etterforskningen har tidligere avdekket at drapet på Hrant Dink ble gjennomført med støtte fra ultranasjonalistiske grupperinger i attentatmannens hjemby Trabzon. Etter at Trabzons ordfører og politisjef gikk av mistenkt for tilbakeholdelse av informasjon, rettet dagsavisen Sabah mandag søkelyset mot tyrkisk etterretningstjeneste og hevdet at etterretningstjenesten visste i detalj hvordan drapet ville utføres.

Handlet ikke alene

I månedene etter drapet på Hrant Dink har det blitt bekreftet at ikke handlet på egen hånd. Drapsmannen fikk ifølge dagsavisen Zaman støtte både før og under gjennomføringen av drapet. Sentralt i gjennomføringen av komplottet sto ultranasjonalisten Yasin Hayal, som nylig satt 11 måneder i fengsel etter bombingen av en McDonalds restaurant i Trabzon i 2004.

Hayal ga Samast pistolen og penger til å gjennomføre attentatet, etter at Samast viste seg mest egnet av 10 ungdommer Hayal ga opplæring i bruk av håndvåpen.

Forbindelser mellom ultranasjonalistiske miljøer i Trabzon og sentrale politikere har ført til at både ordfører i Trabzon Hüseyin Yavuzdemir og Trabsons politisjef Reşat Altay har blitt avsatt. Man anser det som usannsynlig at de to ikke var informert om attentatplanene som ble planlagt i over ett år og som mange i lokalmiljøet kjente til.

Drapet på Hrant Dink har gitt grobunn for en mengde konspirasjonsteorier relatert til Tyrkias såkalte «deep state», og det viser seg nå at etterretningstjenesten hadde detaljert kunnskap om drapsplanene.

Sikkerhetstjenesten visste detaljene om drapet

Den tyrkiske dagsavisen Sabah hevdet mandag at tyrkisk etterretning visste hvordan Hrant Dink ville bli drept.

«Detaljene i rapporten sent av Trabzons sikkerhetstjeneste 11 måneder før drapet på Dink har nå blitt kjen,» skrev avisen. Rapporten som hadde til hensikt å advare sikkerhetstjenesten i Istanbul om det mulige attentatforsøket mot Hrant Dink inkluderte ifølge Sabah «hver minste detalj om det planlagte drapet».

Guvernøren i Istanbul har åpnet for etterforskning av tidligere leder for Tyrkias etterretningstjeneste İlhan Güler, som unnlot å kommunisere rapporten til Istanbuls sikkerhetstjeneste.

Ifølge Sabah formidler rapporten blant annet: «Yasil Hayal hater armenere og planlegger å drepe redaktør for avisen Agos, Hrant Dink, for å ha fornærmet tyrkiskhet».

- Det eneste som ikke var inkludert i rapporten var drapsmannens hvite hodeplagg, skrev Sabah i sin overskrift.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus