NRK er best på sport

NRK er best på sport
NRK er best på sport
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettet kaprer en stadig større andel av mediebruken. ABC Nyheter-kommentator Dag Vidar Hanstad kårer hvilke nettmedier som er best på sport. Og har funnet en suveren vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
NRK er nettvinneren innen sport, skriver kommentator Dag Vidar Hanstad. Under ski-VM sto statskanalen for en av de mest viste videoene på nettstedet Youtube da Lars Berger tabbet seg ut på direkten bak ryggen på NRK-reporter Ingerid Stenvold.


NRK er det beste nettstedet på sport etter at aktualitet, nyhetsformidling, lesernes totalopplevelse er vurdert. Dette skjer i en mediehverdag der de ulike aktørene er inne i faser der de prøver seg frem. Tilbakegangen for papiravisen har bidratt til at mange skjermer nyhetsstoff i større grad enn for noen år siden. Det har bidratt til dårligere nettprodukt, noe ikke minst VG bærer preg av. Den tidligere så suverene nettavisen fremstår i dag som grå og kjedelig på sport.

Vi har vurdert nettstedene ut ifra sportsdekningen generelt - og ikke fotball spesielt. Var det blitt gjort, ville listen sett annerledes ut. Flere medieaktører satser stort på fotballen, med TV 2s Fxt.no som favoritten til å bli 2007-sesongens vinner på grunn av bruken av levende bilder.

HER ER LISTEN:

1. NRK

Suveren vinner! Har virkelig tatt grep og fremstår som oppdatert fra morgen til kveld. NRK har klart å integrere nyhetsstoff fra flere kanaler og medier - og ikke minst mange avdelinger/distriktskontorer. I motsetning til mange aviser, trenger ikke NRK skjerme stoff, men passer på å legge det ut fortløpende. Har styrke ved at også levende bilder kan legges ut. Når du på formiddagen kan logge deg inn på jobben for å se 100-meterfinalen fra svømme-VM på direkten på nettet, skjønner du at internett har tatt et steg videre!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK er uten sammenligning best når det gjelder å gå dypere inn i idrettspolitiske saker som preger nyhetsbildet i disse dager - som OL-søknad, valg på ny idrettspresident og automatsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. AFTENPOSTEN

Trolig den av avisene som fortsatt kjører etter gammel modell. Om morgenen kan du logge deg inn på nettet og få de viktigste sakene fra papirutgaven. Litt mer variabelt utover dagen, og det ser ut som om produktet avhenger av hvilke medarbeidere som er på desken. Noen er interessert i sport - andre ikke. Aftenposten.no har satset en del på blogging under mesterskap i vinter - initiert av profilerte medarbeidere. Det trekker opp - og viser at avisen satser på nettet. Legger også, som de fleste nettstedene, ut levende filmsnutter.

3. DAGBLADET

Har ikke klart å ta steget videre etter en vellykket lansering av sport.no, noe som sikkert har å gjøre med den vanskelige ressurssituasjonen. Nettutgaven preges av at man har beveget seg mot underholdningsaspekt og prioriter ikke de «seriøse» nyhetene. Dette oppveies riktignok av kommentarene fra Esten O. Sæther som er eksklusive for nettet. Kunne ikke den mannen bidra litt oftere?

4. VG

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterkt nedadgående kurve. Fra å være den klart beste nettavisen, fremstår nå VG Netts sportssider nesten uten nyheter. I stedet blir saker liggende altfor lenge. Grunnen til dette er forsøket på å skjerme papiravisen. Det er forståelig, men også som selvstendig produkt var avisens nettutgave bedre tidligere. På fotball er VG Nett bedre, og skal også ha mange plusspoeng for en utmerket arkivservice ved at store mesterskap ligger ute med egne linker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. TV 2 NETTAVISEN

Scorer for å fange opp nyheter i andre medier, samt god og oversiktelig livedekning av skirenn gjennom vinteren. Men den selvstendige journalistikken bærer preg av ujevnt nivå på journalistene. Får dessuten skuffende lite ut av samarbeidet med TV 2 på sport, noe som kan bli bedre gjennom samlokalisering fra påske. Det ligger store forventninger på fotballdekningen der Fxt.no har enormt potensial der man forhåpentlig klarer å ta et (langt) steg videre fra i fjor. Med liveklipp, kommentarer fra profilerte TV 2-medarbeidere og tett samarbeid med Norsk Toppfotball bør forutsetningene være de beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. STAVANGER AFTENBLAD

Best av regionavisene på sport. Følger naturligvis idretten fra Rogaland tettest, men også bra oppdatert på det nasjonale. Muligens den nettavisen i landet som jobber mest med å involvere leserne gjennom blogger på de mest attraktive lagene, eksperttips og ikke minst en egen kondisklubb der leserne kan stille spørsmål til en ekspert.

7. DAGSAVISEN

Hadde denne vært skrevet for to uker siden ville vi ha trukket frem at avisen har hatt stor fremgang det siste halvåret. Dagsavisen har vært bra på oppdateringer gjennom dagen og legger kjapt ut byråstoff. Skjermer noe fra papirutgaven, men slipper blant annet ut Reidar Sollies gode kommentarer. Nå har imidlertid avisen vært gjennom en omfattende opprusting av nettutgavene de siste ukene, og det ser så langt ut til å ha blitt en teknisk fiasko. Avisen har fremstått svært lite oppdatert, og vi stoler på at dette er et forbigående fenomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

8. BERGENS TIDENDE

Holder ikke samme nivå som naboen lenger sør, men er rimelig rask med å legge ut resultater og referater fra Vestlandet. Pluss for å satse på egne sider for ungdom («Sting») og ekstremsport.

9. ADRESSEAVISEN

Prioriterer fotball, mens man på sport generelt fremstår man temmelig dårlig. Det er rart at en avis i 2007 tør være bekjent av et produkt der designet i seg selv må skremme vekk leserne. Kanskje er det håp, for i det siste har Adressa.no hatt enkelte gode dager som kan tyde på bedring.

10. FÆDRELANDSVENNEN

Dette er tynne greier. Flere dager gamle artikler kan ligge som oppslag på sporten. Benytter seg knapt av byråoppdateringer heller. Fævennen tar til gjengjeld igjen på fotballen der man i høyeste grad er en god bidragsyter i regionsamarbeidet.


Les om idretten bak kulissene på www.sportsanalyse.com

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com