Meny

– Kritisk fase i striden med Iran

– Kritisk fase i striden med Iran

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøkene på å løse striden om de britiske soldatene som holdes i iransk varetekt, går inn i en kritisk fase, sier Tony Blair.
Foto:
Tre av de britiske sjøfolkene som er anholdt i Iran. Det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Fars offentliggjorde tirsdag nye bilder av britene, som på de nye fotografiene for første gang ikke hadde sine militæruniformer på seg. REUTERS/Irinn via Reuters/SCANPIX

Konflikten mellom Iran og Storbritannia om de anholdte britiske sjøfolkene, går inn i en kritisk fase de neste par dagene, fastslo britenes statsminister Tony Blair tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIXKonflikten mellom Iran og Storbritannia om de anholdte britiske sjøfolkene, går inn i en kritisk fase de neste par dagene, fastslo britenes statsminister Tony Blair tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

London (NTB-AFP-Reuters): – De neste 48 timene vil bli ganske kritiske, sa Blair til en skotsk radiostasjon tirsdag.

Han understreket at Storbritannia har flere tilgjengelige virkemidler for å få slutt på striden.

– En måte er å forsøke å løse dette ved hjelp av fredelige, rolige forhandlinger, for å få våre folk tilbake så raskt som mulig. Den andre er å gjøre det klart at hvis dette ikke er mulig, så blir vi nødt til å ta stadig tøffere beslutninger, sa Blair.

Nye bilder

Det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Fars viste tirsdag nye bilder av britene mens de slappet av og spilte sjakk. For første gang ble den kvinnelige arrestanten vist uten hodetørkle, og for første gang var de 15 britene ikke ikledd militæruniformene sine.

– De morer seg, slapper av og nyter mat og kaffe mens de spiller sjakk, skriver nyhetsbyrået.

USAs president George W. Bush fastslo tirsdag at han støtter britiske myndigheters arbeid med å finne en fredelig løsning på konflikten.

– Anholdelsen av sjøfolkene er uforsvarlig av iranerne, sier Bush.

Håp om løsning

Samtidig sa han at det er kommet positive signaler fra Iran og at uttalelser fra den iranske sjefforhandleren Ali Larijani gir håp om en løsning.

Larijani sier på sin side at britene har innledet samtaler med iranske myndigheter og at han tror konflikten kan bli løst i løpet av kort tid.

– Hvis britene fortsetter på denne veien, så kan betingelsene endres slik at vi kan bevege oss mot en løsning, sa Larijani til statlig iransk TV tirsdag. I et intervju med den britiske TV-kanalen Channel Four sa han at de 15 britiske soldatene ikke kommer til å bli stilt for retten.

Oljeprisen falt

Iran krever at Storbritannia må innrømme at soldatene ble pågrepet i iransk farvann, noe britiske myndigheter avviser. Skarpe uttalelser på begge sider har utløst bekymring i oljemarkedene, siden en forverring av konflikten mellom Iran og Vesten vil kunne ramme den iranske oljeeksporten.

Men Blairs uttalelser tirsdag ble åpenbart tolket positivt, og oljeprisen sank med over en dollar etter at statsministeren sa det var håp om en diplomatisk løsning.

Samtidig ble en pressekonferanse hvor den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad skulle uttale seg om de britiske soldatene, flyttet fra tirsdag til onsdag.

Uklare grenser

Iranske myndigheter sier de sitter på GPS-data som viser at de 15 britene hadde tatt seg inn i iranske farvann da de ble pågrepet. Den britiske regjeringen sier den har GPS-data som viser det stikk motsatte, nemlig at soldatene befant seg i irakisk farvann.

Britiske eksperter på landegrenser peker på at grensene i sjøen utenfor Iran og Irak ikke er tydelig definert og at dette åpner for at Iran og Storbritannia rett og slett kan bli enige om å være uenige.

– Dette er definitivt ikke noen uløselig konflikt, sier Martin Pratt, direktør for Avdelingen for forskning på internasjonale grenser ved Universitetet i Durham. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus