Legeforeningen frykter uthuling av taushetsplikten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legeforeningen er bekymret over at taushetsplikten i stadig økende grad blir utfordret fra myndighetenes side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær i Den norske lægeforening Terje Vigen. Foto: Den norske lægeforeningGeneralsekretær i Den norske lægeforening Terje Vigen. Foto: Den norske lægeforening

Bakgrunnen for bekymringen er et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet om en lovendring som gjelder helsepersonells taushetsplikt.

Forslaget innebærer at det kan gjøres unntak fra helsepersonells taushetsplikt i forbindelse med «etterkontroll av straffelovens bestemmelser om utilregnelighet og psykisk helsevernlovens bestemmelser om strafferettslige særreaksjoner.»

I svaret til høringsnotatet understreker Legeforeningen at taushetsplikten utgjør en grunnstein i helsepersonells yrkesutøvelse, og at unntak fra denne først og fremst bør baseres på pasientens samtykke.

Foreningen påpeker at taushetsplikten er under stadig bombardement, og at det særlig er trygdemyndighetene og barnevernstjenesten som utfordrer helsepersonells taushetsplikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringen gjelder ikke bare myndigheter - foreningen peker også på at private forsikringsselskaper i en årrekke har bidratt til en uthuling av helsepersonells lovbestemte taushetsplikt.

I svaret skriver de blant annet:
«Legeforeningen er sterkt bekymret for hvilke konsekvenser det vil ha at pasienter i mindre grad kan ha tillit til at taushetsplikten respekteres, og at helsepersonell forpliktes til å utlevere opplysninger gitt i fortrolighet og som ledd i behandling av pasienten til ikke-behandlingsformål - uten at pasienten selv er rettslig eller praktisk i stand til å forhindre det.»

ABC Nyheter har tidligere skrevet om den såkalte IPLOS-forskriften, hvor fastlegen pålegges å utlevere pasientopplysninger. Også den gangen var legeforeningen skeptisk. Les saken.