Meny

Svært varierende påskevær

Svært varierende påskevær

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved inngangen til påsken er det stor lyngbrannfare i Sør-Norge, og stor snøskredfare i Nord-Norge.
Foto:
Tor Richardsen / Scanpix
Nokså forskjellig i nord og sør, med andre ord, og ulikheter vil også prege været resten av påsken. Grovt oppsummert blir det flott på Sør- og Østlandet i hvert fall fram til helgen, mens Vest- og Nord-Norge får det både vått og grått.

Storm i nord

Vakthavende meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt sier til NTB at det mest «interessante» ved påskeværet er et kraftig lavtrykk som kommer inn mot Troms i første del av påsken.


- Det kommer til å gi mye vind fra nordvest i Nordland og Trøndelag torsdag. Det kommer nok til å bli både liten og kanskje også full storm, sier han.


Temperaturen kommer til å falle ned til rundt null, så stormen vil også føre med seg snøbyger og trolig gi vanskelige kjøreforhold.


Også Finnmark og Troms får kjenne vinden denne påsken. Torsdag og fredag vil vinden variere mellom liten og sterk kuling, til dels storm.


Senere i påsken løyer vinden, men den kommer likevel opp i kulings styrke.


Bypåske i hovedstaden

De aller fleste nordmenn reiser ikke bort i påsken. Bypåske blir stadig mer populært, og hovedstaden huser de fleste ferierende av dette slaget. De kan komme til å få drømmeforhold for gaterusling og utepils.


- Det østafjelske ligger i nedbørsskyggen fra lavtrykkene fra vest, og Oslo kommer til å få det fint store deler av påsken, sier Børje Johansson til NTB.


Sol i sør og øst

Det klassisk gode påskeværet kommer etter alt å dømme til å ligge over Sør- og Østlandet helt fram til helgen. Mye sol, lite vind og til dels høye dagstemperaturer. I helgen ser det heller ikke galt ut, men det går mot litt mer overskyet og kanskje en og annen regndråpe søndag. I nordlige fjellstrøk i Sør-Norge kan det bli kraftig vind fra nordvest i påsken, mest merkbart nord for Finse.


- Det blir ikke mer enn kuling, men kuling i fjellet er jo mye vind, sier statsmeteorolog Johansson.


Snøskredfaren i det østafjelske betegnes som moderat denne påsken.


Vått i vestGenerelt blir det mye vestavær i påsken. Det betyr vind og nedbør fra Stavanger til Nordkapp, og på Vestlandet ligger det an til kuling med skikkelig regn nord for Stad torsdag.


Sør for Stad blir det også kuling torsdag, men helst på utsatte steder. Fredag byr på minking til nordvest bris, oppholdsvær og en del sol.Andre del av langtidsvarselet Meteorologisk institutt har sendt ut, gjelder fra lørdag og gir noenlunde samme bilde som i første del av påsken.


Sør-Norge får perioder med vestlig kuling på kysten og i fjellet, med noe nedbør. Østafjells blir det mye oppholdsvær. I Nord-Norge blir det fortsatt vind opp i kulings styrke fra nordvest, med en del snøbyger. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus