Meny

– Drapssak fra 1978 oppklart

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Inger Johanne Apenes (61) i Fredrikstad i 1978 anses for oppklart. Politiet opplyser at de har fått en tilståelse i den nær 30 år gamle saken. Mannen som har tilstått drapet, var bare 13 år

Fakta:
*Inger Johanne Apenes (61) ble funnet drept i sitt hjem i Fredrikstad 6. mai 1978.
*Kvinnen ble funnet av sønnen, Georg Apenes, nåværende direktør i Datatilsynet.
*61-åringen var drept med flere knivstikk. Drapsvåpenet er aldri funnet.
*Over 3.000 personer er avhørt i saken.
*I 2002 gikk Kripos og politiet i Fredrikstad gjennom saksdokumentene igjen, men fant ikke grunnlag for å gjenoppta etterforskningen.
*Saken ble strafferettslig foreldet 7. mai 2003.
*3. april 2007 ble det kjent at en person har tilstått, og politiet regner drapet som oppklart. (©NTB)

Fredrikstad (NTB-Linus Hauge): Politiet anser tilståelsen som troverdig, og anser dermed saken for oppklart, går det fram av en pressemelding fra Østfold politidistrikt.Politiet ville tirsdag formiddag ikke gi flere opplysninger, men skal holde en pressekonferanse om saken på Politihuset i Fredrikstad klokka 13.

Flere tusen navn

Inger Johanne Apenes ble funnet drept med kniv i sitt hjem lørdag 6. mai 1978. I 2002 jobbet flere etterforskere med den nå 29 år gamle drapssaken, men uten å komme nærmere en løsning på kriminalgåten. Selv om Politiet i Fredrikstad fikk assistanse fra Kripos, var konklusjonen at det ikke var grunnlag for å gjenoppta etterforskningen.

Politiet hadde da gått gjennom flere tusen navn. De hadde gransket opplysninger fra 3.000 vitner som ble avhørt av politiet i 1978. De hadde samarbeidet med tidligere etterforskere i saken og gått gjennom fingeravtrykk og DNA-bevis. Men anstrengelsene førte ikke til oppklaring, skrev NTB for fem år siden.

Ønsker ikke å kommentere

Inger Johanne Apenes' datter Inger Christine Apenes ba sommeren 2002, mens etterforskningen pågikk, drapsmannen om å melde seg.- Vi må ha et svar for å komme videre. Før vi vet hva som skjedde, er det umulig. Noen må vite noe. Uansett hva det er, håper jeg vedkommende nå melder seg for politiet. For en gjerningsmann må det være en lettelse å kunne tilstå, sa Inger Christine Apenes til VG.

Hun ønsket tirsdag ikke å kommentere at politiet mener drapet på hennes mor er oppklart. Hun opplyser til NTB både hun og broren, Georg Apenes som er direktør i Datatilsynet, har blitt enige at all alle kommentarer skal skje via politiet i Fredrikstad.

- Jeg snakket med min bror om dette i går. Da ble vi enige om å gjøre det slik, sier Inger Johanne Apenes til NTB.

- Lettelse

Georg Apenes, som fra 1977- 89 var stortingsrepresentant for Høyre, snakket om drapet i et intervju med Morgenbladet i 2005. Apenes understreket at han ikke har en grunnleggende tro på straff.

- Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte, sa Apenes til avisen.

I et intervju med Dagbladet i 1986 sa Apenes at det føltes som en lettelse at saken ikke var oppklart.

- Den verste timen i mitt liv opplevde jeg etter at jeg hadde funnet henne, jeg sto der og trodde hun hadde tatt sitt eget liv, bare et år etter at far døde, sa Apenes den gang.

- Jeg føler det som en lettelse at det vonde ikke har fått ansikt, sa Apenes. Han la til at det som skjedde ble en eksistensiell livskrise for ham. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus