Meny

Nå skal Kina til månen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere i Shanghai har utviklet et atomdrevet robotfartøy som de håper å lande på månen i 2012.

Kinesiske forskere i Shanghai har utviklet et 200 kilo tungt og 1,5 meter lang kjøretøy som de håper å lande på månen i 2012. Foto: REUTERS/China DailyKinesiske forskere i Shanghai har utviklet et 200 kilo tungt og 1,5 meter lang kjøretøy som de håper å lande på månen i 2012. Foto: REUTERS/China Daily

Det fjernstyrte kjøretøyet, som ennå ikke har fått noe navn, har de siste fire årene vært under utvikling ved Shanghai Aerospace System Engineering Institute. Her har de kinesiske forskerne bygget opp et spesielt testlaboratorium for å gjenskape månens overflate, melder Shanghai Daily.

Ifølge avisen er det 1,5 meter lange kjøretøyet, som kan sammenlignes med Mars-roverne Spirit og Opportunity, designet for å kunne direkteoverføre videobilder, grave og analysere jordprøver samt produsere tredimensjonale bilder av månens overflate.

Kjøretøyet har en gjennomsnittshastighet på 100 meter i timen og skal ikke ha problemer med motbakker. I tillegg har kjøretøyet automatiske sensorer som skal forhindre at den kjører inn i andre objekter, skriver avisen.

De kinesiske forskerne jobber fortsatt med å perfeksjonere hvordan den fjernstyrte roveren takler lav gravitasjon, kosmisk stråling og ekstremt lave temperaturer. Målet er å bygge et laboratorium som er enda mer sofistikert for å gjenskape disse forholdene så godt som mulig. Det er ikke kjent hvor mye dette vil koste.

Shanghais institutt for Aerospace System Engineering er en del av Kinas omfattende romprogram som nådde sitt foreløpige høydepunkt den 16. oktober 2003, da Kina foretok sin første bemannede romferd.

I år sender Kina en ubemannet romsonde, The Chang'e-1, til månen, mens kineserne neste år planlegger nok en bemannet romferd. Da vil taikonautene (de kinesiske astronautene) etter planen også utføre Kinas første såkalt «spacewalk» - som er benevnelsen på aktivitet utført utenfor romfartøyet.

Det fjernstyrte kjøretøyet som nå er under utvikling i Shanghai skal etter planen settes på månen i 2012.

Men ambisjonsnivået til kineserne stopper ikke der. I 2017 håper Kina å få satt den første kineseren på månen. Går alt etter planen, vil Kina da plasseres i den eksklusive og lille klubben av land som har klart det samme.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus