Guantanamo-fange: – Fryktet å bli skutt under avhør

Den australske Guantanamo-fangen David Hicks har forklart at han var redd for å bli skutt hvis han ikke samarbeidet med amerikanske forhørsledere i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Hicks har forklart at han var redd for å bli skutt under avhør på Guantanamo-basen. (Foto: Reuters / Handout / Scanpix)David Hicks har forklart at han var redd for å bli skutt under avhør på Guantanamo-basen. (Foto: Reuters / Handout / Scanpix)

Sydney (NTB-AFP): - Jeg forsto at hvis jeg ikke samarbeidet med amerikanske forhørsledere, så kunne jeg kanskje blitt skutt, skriver Hicks i en erklæring som australsk rikskringkasting (ABC) har fått tak i. Det skal ha blitt rettet et skytevåpen mot ham under avhørene.

Hicks skriver også at han ble slått, sparket og spyttet på etter at han ble arrestert av koalisjonsstyrker i 2001. Han skal også ha hørt andre fanger skrike i smerte og sett bevis for at medfanger ble mishandlet.

Erklæringen er gitt under ed og lagt fram for en britisk domstol. Hicks søkte i fjor om britisk statsborgerskap, men fikk avslag.

To amerikanske forhørsledere sier at anklagene er grunnløse.

Den 31-årige australieren ble i forrige uke dømt til sju års fengsel for å ha støttet terrorisme etter å ha tilbrakt fem år i Guantanamo-leiren. Fordi deler av dommen er gjort betinget, trenger han bare å sone ni måneder.

Australieren er den første av de flere hundre fangene i Guantanamo-leiren som er dømt. Dommen skal sones i Australia. Hicks sa seg fredag også villig til å trekke tilbake anklagene om at han ble torturert som Guantanamo-fange.

Men en annen fange fra Guantanamo, Abdel Rahim al-Nachiri, som blant annet har tilstått å stå bak angrepet på det amerikanske marinefartøyet USS «Cole», sier at hans tilståelse kom etter tortur og press fra de amerikanske fangevokterne. Det går fram av en rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet som ble offentliggjort forrige uke. (©NTB)

Personvernpolicy